Ingezonden persbericht


Bos en Lommer
PERSBERICHT

Zorgen over armoede in Bos en Lommer
Eerste reactie PvdA-Bos en Lommer op het Rekenkamerrapport `Schuldhulpverlening'

Bos en Lommer kent veel bewoners die moeten rondkomen om en nabij het minimuminkomen. Een kwetsbare groep, bij wie een kleine financiële tegenslag grote gevolgen kan hebben. Daarom is de PvdA verheugd met het rapport van de Rekenkamer. De aanbevelingen die in het rapport gedaan worden, zal de PvdA-Bos en Lommer zeer serieus bespreken.
Dat 61% van de schuldenaren met een minimuminkomen geen gebruikt maakt van de reguliere schuldhulpverlening baart de PvdA zorgen. Het is echter te vroeg om te stellen dat deze groep niet bereikt wordt. De Rekenkamer is voorbarig in deze conclusie. De grootste zorg van de PvdA rond deze groep is dan ook dat ze niet weet of deze groep bereikt wordt, hoe deze groep met schulden omgaat en of zij behoefte heeft aan schuldhulp. In het rapport wordt niet ingegaan op huishoudens met een inkomen boven het minimum. De PvdA ziet hierin een gemiste kans.

Resultaten
De inzet van de schuldhulpbureaus ligt voor 50% bij de zogeheten crisishulpverlening: het voorkomen van huisuitzettingen of van afsluiten van energielevering. De PvdA zou graag willen dat dit percentage omlaag zou gaan, enerzijds doordat zich minder crises voordoen en anderzijds door meer hulp in andere vormen aan te kunnen bieden. De PvdA heeft grote verwachtingen van dit kabinet, dat bereid is geld voor schuldenproblematiek uit te trekken, dit in tegenstelling tot de voorgaande kabinetten. Het voorkomen dat mensen uit hun huis gezet worden of zonder energie zitten, blijft echter de hoogste prioriteit houden. Dat in het rapport gesteld wordt dat Bos en Lommer weinig doet aan preventie en voorlichting, wordt door de PvdA betreurd. Er vindt wel degelijk voorlichting plaats, deze wordt alleen niet altijd gegeven door het schuldhulpbureau. Zo wijst het Dienstencentrum Bos en Lommer waar mogelijk op de mogelijkheden tot inkomensreparatie. De PvdA heeft vertrouwen in deze zogenaamde integrale aanpak. Overigens onderschrijft de PvdA de wens om een beter inzicht te krijgen in de resultaten die door het schuldhulpbureau worden geboekt.

Bos en Lommer binnen de stad
Het is de PvdA niet duidelijk waar de verantwoordelijkheid van het stadsdeel ophoudt, en die van de gemeente Amsterdam begint. Hierover moet meer inzicht komen. Tevens moet er kritisch gekeken worden naar de bestaande afspraken. De rol die DWI en de Gemeentelijke Kredietbank spelen bij schulhulpverlening komt uit dit rapport niet helder naar voren. De PvdA heeft twijfels bij de mogelijkheden die het stadsdeel heeft, zolang DWI een sterk bepalende rol heeft bij de uitvoering.

Huishoudens met schulden
Het baart de PvdA zorgen dat een relatief groot aandeel van de Bos en Lommenaren problematische schulden heeft. Zowel het rapport van de Ombudsman als het Rekenkamerrapport geven meer inzicht en bieden aanknopingspunten tot het verbeteren van beleid. De bestrijding van armoede blijft een belangrijke pijler van het sociale beleid. De PvdA ­Bos en Lommer blijft zich hard maken voor preventie maar moet helaas constateren dat zij geen invloed heeft op landelijke economische ontwikkelingen. Juist nu het aantal schuldenaren in Bos en Lommer toeneemt, zal de PvdA zich voor deze groep in blijven zetten. Daar waar het gaat om crisissituaties en waar het gaat om een tijdelijk steuntje in de rug.



Ingezonden persbericht