Rookverbod goed voor restaurants


Minister Klink en Koninklijk Horeca in achterhoedegevecht

, 20071010 -- Bilthoven - Uit een enquête van Cultureel Gastronomisch Magazine Bouillon! blijkt dat de Nederlander beduidend meer uit eten zal gaan wanneer in de restaurant, bistro's en eetcafés een rookverbod zou gelden.

Een op de drie ondervraagden (8000) zegt vaker buiten de deur te gaan eten als er niet gerookt wordt. De Nederlandse restaurateur is ook gematigd optimistisch. Vijftien procent verwacht meer omzet, negen procent ziet de omzet slinken. Bijna veertig procent van de ondervraagde eetgelegenheden (600) heeft al een rookkamer of -lounge ingericht. Het gekrakeel tussen Minister Klink en de Koninklijk Horeca Nederland lijkt meer een achterhoedegevecht, al is het idee om bij een overtreding van het rookverbod alleen de ondernemer te straffen, product van een bizarre denkwijze.

Publieks-enquête:
Respons op 8000 adressen: 950

9% van de ondervraagden gaat minder uit eten als er niet meer gerookt mag worden in restaurants. Meer dan negentig procent vindt het prima.
33% zal vaker gaan eten in restaurants, bistro's en eetcafés wanneer er niet meer gerookt mag worden.
17% zal een ander adres zoeken als er mensen voor de deur staan te roken.
36% vindt dat het rookverbod ook voor terrassen moet gelden. De rest noemt een rookverbod op het terras vaak betuttelend.

Een paar opvallende reacties
- Uitnodigend is het zeker niet als mensen op de stoep staan te roken en de uitgetrapte peuken weer naar binnen lopen.
- De vlag gaat uit
- In Stockholm heb ik ervaren dat een rookverbod in restaurants en cafés prima werkt. Binnen is het veel frisser en kleding stinkt niet langer naar rook. De verstokte rokers gaan zonder problemen even naar buiten. Wat meespeelt, is dat op de terrassen dekentjes klaarliggen om tijdens de rooksessie warm te blijven
- Hoe lekker het eten ook is, ik hou er niet van om `uitgerookt' te worden.
- Buiten staan met lotgenoten heeft ook wel wat
- Duur eten en geen mooie sigaar opsteken? Dat is karaktermoord.
- In Californië mag je zelfs op het strand niet roken!
- De beroepszeikerds moeten altijd hun ei kwijt. Morgen is het weer iets anders

Enquête Restaurateurs
Ruim 600 adressen. Respons: 99
15% van de ondervraagde restaurateurs verwacht meer te gaan omzetten
9% verwacht minder te gaan omzetten
38% gaat een aparte ruimte voor rokers maken of heeft er al een
20% maakt het niet zo veel uit of ze de rook van rokende gasten in moeten ademen. Dat zijn meestal zelf rokers.

Conclusie:
De restaurateurs zien het aantal extra restaurantbezoeken somberder in dan de gasten zelf. Er zijn toch nog opvallend veel mensen die vinden dat het rookverbod ook voor terrassen moet gelden en er zijn opvallend veel restaurateurs die al een rookkamer of -lounge hebben. In het geheel genomen kun je stellen dat zowel gast als restaurateur het rookverbod niet onsympathiek is.

Een paar opvallende reacties
- De Amsterdamse restaurateur Puyck verwacht meer omzet te gaan maken nu ook de rookpauzes van zijn personeel zijn opgeheven. "Ze zullen productiever worden," denkt hij

- Door enkele negatieve ervaringen met rokers, die halsstarrig geen rekening houden met anderen(zelfs astmapatiënten), hebben wij met de nodige twijfel dit beleid
ingevoerd. We hebben er absoluut geen spijt van. We hebben twee annuleringen gehad, verder hebben zelfs de rokers er respect voor. Het zal meer culinaire genieters naar ons restaurant voeren.
Restaurant l'Atelier

- Rokers op straat, in de regen, een enorme in en uitloop van gasten, deur niet sluiten, deur dicht laten vallen, peuken op de grond. Gasten van tafel als gerechten worden ingezet. Dat wordt een chaos.
Brasserie Le Zinc

- Wij zijn al een meer dan een jaar rookvrij. Resultaat: honderden complimenten tegenover een handvol mindere reacties. We zijn meer gaan omzetten. Het is prettiger werken in fresh air. Rokers kunnen naar buiten. Kortom, alle poeha omtrent roken is gebaseerd op angst en onvermogen.
Phonsawan Thai Cuisine

- Voor ons is het al twee jaar een verademing, wat overigens door veel van onze gasten ook zo gevoeld wordt. Lekker eten zonder een luchtje is dan ook onze slogan.
Restaurant De Schat

www.bouillonmagazine.nl