European Union



---

Invoering van een Europese dag tegen de doodstraf
---

Reference: IP/07/850 Date: 19/06/2007


IP/07/850

Brussel, 19 juni 2007

Invoering van een Europese dag tegen de doodstraf

De Commissie stelt het Europees Parlement en de Raad van Ministers een ontwerp van gemeenschappelijke verklaring voor, die samen met de Raad van Europa zal worden goedgekeurd. Het gaat om de invoering van een jaarlijkse Europese dag tegen de doodstraf op 10 oktober.

Commissaris Frattini heeft verklaard dat de doodstraf een schending vormt van het meest fundamentele mensenrecht, het recht op leven. Niets kan de doodstraf rechtvaardigen, of zij nu al dan niet als een doeltreffend afschrikmiddel wordt beschouwd. De doodstraf is ethisch onaanvaardbaar, wreed, juridisch verkeerd en kan al te vaak leiden tot de dood van onschuldigen, waarbij geen beroep meer mogelijk is. In een groeiend aantal landen wordt de doodstraf afgeschaft. Ik was diep ontroerd op de bijeenkomst "Africa for Life" van de Afrikaanse ministers van Justitie, die maandag bij de gemeenschap van Sant'Egidio' heeft plaatsgevonden, en waar mijn hoop en enthousiasme voor de strijd tegen de doodstraf een nieuw elan hebben gekregen. Door de invoering van een Europese dag tegen de doodstraf geven wij uiting aan onze vastberadenheid en ons engagement om onze strijd tegen de doodstraf pas op te geven wanneer zij wereldwijd zal afgeschaft zijn.

De commissaris voor Buitenlandse Betrekkingen en Nabuurschapsbeleid, Benita Ferrero-Waldner, voegde hieraan toe dat het feit dat de doodstraf in vele delen van de wereld nog steeds bestaat en uitgevoerd wordt, ons ernstige bezorgdheid blijft baren. Bij onze betrekkingen met derde landen en in internationale fora zoals de Verenigde Naties is de afschaffing van de doodstraf dan ook een topprioriteit op mensenrechtengebied. Wij Europeanen staan vooraan bij de strijd tegen de doodstraf en voor de wereldwijde afschaffing ervan, en wij zullen niet rusten alvorens de doodstraf in alle landen van de wereld tot het verleden behoort.

Naar aanleiding van een Internationale Conferentie in Lissabon op 9 oktober 2007 zou de gemeenschappelijke verklaring worden ondertekend door het Europees Parlement, het EU-voorzitterschap, de Europese Commissie en de Raad van Europa, om zo de strijd voor de universele afschaffing van de doodstraf te ondersteunen.

Sinds 1997 is de doodstraf nergens meer voltrokken binnen het gebied van de 47 lidstaten van de Raad van Europa, waaronder de lidstaten van de Europese Unie. Bovendien vormt de afschaffing van de doodstraf een impliciete voorwaarde voor het lidmaatschap van beide Europese organisaties.

In het kader van de Raad van Europa wordt in Protocol 6 bij het Europees Mensenrechtenverdrag de doodstraf onvoorwaardelijk afgeschaft in vredestijd. Alle 27 lidstaten van de Europese Unie hebben Protocol 6 geratificeerd. Protocol 13 bij het Mensenrechtenverdrag verbiedt de doodstraf onder alle omstandigheden. 22 lidstaten hebben Protocol 13 geratificeerd, terwijl vijf lidstaten (Frankrijk, Italië, Letland, Polen en Spanje) het Protocol hebben ondertekend maar nog niet geratificeerd.

Daarnaast bepaalt ook artikel 2, lid 2, van het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie: "Niemand wordt tot de doodstraf veroordeeld of terechtgesteld".

De activiteiten van de EU wereldwijd voor de bestrijding van de doodstraf zijn erop gericht het publieke debat aan te zwengelen, het publieke verzet aan te moedigen en landen die de doodstraf blijven toepassen onder druk te zetten om die straf af te schaffen. Het politieke engagement van de EU gaat gepaard met aanzienlijke financiële steun voor concrete projecten uit het Europees initiatief voor democratie en mensenrechten, waarbinnen de afschaffing van de doodstraf als een van de prioriteiten is aangemerkt. Sinds 1994 is meer dan elf miljoen euro uitgetrokken voor projecten van het maatschappelijk middenveld voor de bewustmaking van de bevolking in landen die de doodstraf handhaven. De maatregelen omvatten voorlichting en informatie van het publiek, studies over de naleving van de internationale minimumnormen bij de systemen voor toepassing van de doodstraf, informatie en ondersteuning van strategieën om de doodstraf te vervangen, maatregelen om veroordeelden toegang te bieden tot juridische bijstand en opleiding van advocaten.

Achtergrond

In meer dan de helft van de landen in de wereld is de doodstraf thans bij wet of in de praktijk afgeschaft:

o 89 landen en gebieden hebben de doodstraf voor alle misdaden afgeschaft;

o 10 landen hebben de doodstraf afgeschaft, behalve voor uitzonderlijke misdaden zoals misdaden in oorlogstijd;

o 30 landen hebben de doodstraf in de praktijk afgeschaft. De doodstraf is er nog steeds bij wet vastgesteld maar in de afgelopen tien of meer jaar hebben geen executies plaatsgevonden. In die landen geldt als beleid of gevestigde praktijk dat de doodstraf niet wordt uitgevoerd.

In totaal hebben dus 129 landen de doodstraf bij wet of in de praktijk afgeschaft.

De cijfers voor de uitvoering van de doodstraf wereldwijd blijven echter zorgwekkend. In 2006 zijn minstens 1 591 mensen in 25 landen geëxecuteerd en ten minste 3 861 mensen in 55 landen veroordeeld tot de doodstraf. De actieve inzet van de EU, die wereldwijd het voortouw neemt bij de strijd tegen de doodstraf, blijft dus dringend noodzakelijk.

Voor meer informatie zie: http://ec.europa.eu/justice_home/fsj/rights/fsj_rights_intro_en.htm

http://ec.europa.eu/external_relations/human_rights/adp/index.htm