Koninklijk Horeca Nederland

maat is vol'

Persbericht 9 oktober 2007
Brancheorganisaties in actie tegen wildgroei auteursrechten 'De maat is vol'
Woerden, 9 oktober 2007 - Vandaag is Koninklijk Horeca Nederland samen met VNO-NCW en MKB-Nederland een grootscheepse actie gestart tegen de enorme wildgroei van auteursrechten en de monopoliepositie van auteursrechtenorganisaties. Grootste ergernissen van ondernemers zijn dubbelbetalingen én de absurde prijsstijgingen voor muziekgebruik. Bovendien is er een groot gebrek aan doorzichtigheid in de tarieven van auteursrechtenorganisaties. De actie is erop gericht om de Ministers Hirsch Ballin (Justitie) en Van der Hoeven (Economische Zaken) te bewegen de huidige situatie rondom auteursrechten grondig te herzien en maatregelen te nemen.

Voor ondernemers is de maat vol. Er moet een einde komen aan de absurde prijsstijgingen voor muziekgebruik en de ondoorzichtigheid in tarieven van auteursrechtenorganisaties. De uitvoering kan veel simpeler door bijvoorbeeld een fiscale heffing of financiering uit algemene middelen (zoals bij kijk- en luistergelden het geval is). De administratieve lasten kunnen daarnaast drastisch worden verminderd door het introduceren van 1 loket voor alle auteursrechten.

Vanaf vandaag kunnen ondernemers een antwoordkaart ondertekenen en insturen waarop zij beide ministers oproepen het auteursrechtenbeleid grondig te herzien. De huidige wetgeving moet op de schop en er moet verscherpt toezicht komen, ook op de hoogte van heffingen.

Minister Hirsch Ballin en Minister Van der Hoeven hebben onlangs al een brief ontvangen van VNO-NCW en MKB-Nederland waarin de noodzakelijke maatregelen uitgebreid worden toegelicht. In de komende weken worden de ondertekende kaarten verzameld en vervolgens aangeboden aan beide ministers.

Download hier een voorbeeld van de actiekaart. U kunt tevens de brief van VNO-NCW en MKB-Nederland aan de ministers downloaden.
---

Noot voor de redactie -