Gemeente Schagen

Brandpreventieweken in teken rookmelders

Tijdens de brandpreventieweken, die dit jaar tussen 6 en 27 oktober wordt gehouden, staat de rookmelder centraal. Opnieuw wordt gekozen voor het thema van vorig jaar. Dat gebeurt bewust. Door vorig jaar de noodzaak van rookmelders nadrukkelijk in de belangstelling van mensen te krijgen, steeg het aantal huishoudens met een rookmelder met vier procent. Dat is een bemoedigende tussenstand. Omdat nog steeds eenderde van de woningen in ons land niet over een rookmelder beschikt, wordt de campagne deze maand herhaald.

Elke dag breekt er in zo'n twintig Nederlandse woningen brand uit. Dat zijn er ongeveer zevenduizend per jaar. Mensen die zelf thuis brand hebben meegemaakt, zijn verrast door de snelheid waarmee brand zich verspreidt en de extreem hoge temperaturen die in zeer korte tijd worden bereikt. In minder dan vijf minuten kan een beginnend brandje zich uitbreiden tot een uitslaande brand met verduisterende en giftige rook, die bewoners binnen drie minuten kan verstikken. Iedere seconde telt dan. Het hoeft geen betoog dat een waarschuwende rookmelder een verschil tussen leven en dood kan betekenen.

Een vorig jaar gehouden onderzoek toont aan dat de overlijdenskans bij brand honderd procent hoger is in huizen zonder rookmelders. Cijfers liegen niet. Jaarlijks komen minstens zeventig mensen om door brand. Enkele honderden raken ernstig gewond. De meeste slachtoffers vallen in woningen. Dit aantal kan drastisch omlaag als er in alle huizen rookmelders zouden hangen. Dat is echter niet het geval. In veel woningen hangen nog steeds geen rookmelders. Dit alles is voor de Stichting Nationale Brandpreventieweek reden om ook dit jaar samen met de brandweer en Brandwonden Stichting een grootschalige rookmeldercampagne te starten. Het doel van de campagne is tweeledig. Enerzijds wil men mensen stimuleren rookmelders aan te schaffen; anderzijds wil men mensen die wel rookmelders hebben, wijzen op de noodzaak van het controleren en vervangen van de batterijen en op het ophangen van rookmelders op de juiste plek.

Advertenties, radio- en tv-spots en een internetsite leggen de basis voor de campagne. Daarnaast ondernemen veel brandweerkorpsen in Noord-Holland voorlichtingsacties. En dat is nodig ook. Hoewel 97 procent van de Nederlandse bevolking rookmelders belangrijk vindt, blijkt dat het er bij velen nooit van komt. De vermeende hoge kosten blijken een belangrijke barrière te zijn om tot aanschaf over te gaan. Tijdens de campagne wordt ondermeer duidelijk dat rookmelders niet duur zijn en op gemakkelijke wijze bij mensen thuis te krijgen. Voor meer informatie: www.brandpreventieweek.nl.

Doet ie 't of doet ie 't niet

De veiligheid van een rookmelder kent z'n beperkingen. Niet als apparaat, maar wel wanneer de eigenaar nooit meer naar het ding omkijkt. Ervaringsgetallen wijzen uit dat veel mensen hun rookmelder nooit controleren. Bijvoorbeeld op de kwaliteit van de batterij. Een Engels onderzoek (Fire Statistics United Kingdom) bevestigt dat rookmelders in huis hebben op zich geen garantie voor veiligheid is. Ze moeten het ook nog doen! En op de goede plek gemonteerd zijn. Bij veertig procent van de branden (in huizen waar rookmelders hingen) gaf de rookmelder geen alarm. Wat was het probleem? In de helft van de gevallen ontbrak er een batterij of was deze leeg. Nog eens een kwart werd veroorzaakt door het feit dat de rookmelders niet op de juiste plek hingen.