Ingezonden persbericht


onder embargo tot 10-10-2007 te 14.00 uur.

TIEN VOORBEELDEN MET BURGERS AAN HET ROER
"OVERHEID MOET BURGERS MEER VERTROUWEN"

DEN HAAG - 10 oktober 2007 - "Politici moeten minder beloven dat de overheid wel alles oplost. Politici en ambtenaren moeten de natuurlijke neiging weerstaan om voor elk probleem een overheidsoplossing te verzinnen. Als je als overheid vertrouwen aan de burgers geeft, krijg je ook verassend vaak het vertrouwen terug." Dit schrijft Erik Gerritsen, kennisambassadeur namens de gemeente Amsterdam in het boekje 'Burger aan het roer', dat vandaag tijdens de Nicis-jaarconferentie is gepresenteerd. Aan de hand van tien praktijkvoorbeelden wordt geschetst, hoe de burger zelf in staat is problemen op te lossen.

"Burger aan het roer is een gezamenlijke uitgave van Nicis Institute en de gemeente Amsterdam. Er wordt in de publicatie ingegaan op praktijkvoorbeelden die variëren van de adoptie van afvalcontainers, schooluitval, organisatie van busvervoer tot het gemengd naar school gaan van allochtone en autochtone kinderen.

Bij de voorbeelden wordt aangegeven welke randvoorwaarden noodzakelijk zijn tot het slagen van de betrokkenheid van burgers. Een belangrijk onderdeel is ook de tips voor ambtenaren, die vooral worden opgeroepen goed te luisteren, burgers te ondersteunen en niet alleen vanuit kantoor te werken.

"Het boekje 'Burger aan het roer' is een praktische gids die in veel steden gebruikt kan worden", aldus wetenschappelijk directeur prof. dr. W.A. (Wim) Hafkamp van Nicis Institute. "De kracht zit in de eenvoudige toepassing van een aantal spelregels. Ik vind het in de Week van de Democratie een prachtig voorbeeld van hoe gemeenten burgers meer kunnen betrekken bij en verantwoordelijk maken voor de eigen leefomgeving."

Noot voor de redactie /