Ingezonden persbericht


Hoofddorp, 10 oktober 2007

Persbericht

Nederlands krantenpapier: duurzaam en recycled

Hoofddorp, 10 oktober 2007- Als Nederlandse papier- en kartonindustrie zetten wij in op duurzaam bosbeheer en recycling. Krantenpapier wordt in Nederland gemaakt van 80% oudpapier en voor het resterende vezelmateriaal wordt gebruik gemaakt van dunningshout van productiebossen en duurzaam beheerde bossen in Nederland, Duitsland en België. Op deze wijze wordt circa 460.000 ton krantenpapier geproduceerd, middels een duurzame variant die de druk op kwetsbare bossystemen verminderd.

Een zorgvuldig gebruik van biomassa wordt steeds belangrijker. Door de toenemende inzet van biomassa voor energiedoeleinden neemt de druk op de bossen alleen maar toe. In een eerder stadium is aangetoond dat de inzet van biobrandstoffen op basis van plantaardige oliën leiden tot verstoringen op de voedselmarkten. Zo zal de inzet van houtige biomassa voor energie haar effect hebben op de beschikbaarheid van hout voor onder andere de meubelindustrie, bouw, papier- en palletindustrie. Dit vraagt om zorgvuldig beleid van de Nederlandse overheid die als taak heeft om de kabinetsdoelstelling van 20% hernieuwbare energie te vertalen in een verantwoorde aanpak.

Naast duurzaam bosbeheer speelt de optimale inzet van hout voor verschillende doeleinden een belangrijke rol. De Nederlandse papierindustrie heeft de nodige ervaring met duurzaam bosbeheer, cascadering en recycling en is bereid zich in te zetten om ook andere bosgerelateerde producten zoals biomassa te helpen op weg naar duurzaamheid.

Link: www.vnp-online.nl

###