Ingezonden persbericht


JOVD: Burgemeestersreferendum is een aanfluiting

Jonge liberalen willen direct gekozen burgemeester

Den Haag, 10 oktober 2007 - De burgers van de stad Utrecht mogen zich vandaag in een raadgevend referendum uitspreken voor een nieuwe burgemeester. Alleen staat het al vast dat het Aleid Wolfsen of Ralph Pans wordt, beide lid van de PvdA. De Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) vindt dat er een eind moet komen aan de toedeling van politieke en bestuurlijke baantjes tussen de politieke partijen, zoals burgemeestersposten.

De vijver waaruit burgemeesterskandidaten gevist worden, is nu erg klein en zeer ondemocratisch. Waarom zou iemand die partijloos is geen burgemeester mogen worden? Nu wordt 800.000 euro besteed om de benoeming een democratisch tintje te geven. JOVD Voorzitter Sabine Koebrugge: "Dit is verspilling van belastinggeld. Een burgemeester van PvdA-huize wordt de burgers van Utrecht door de strot geduwd. Het referendum in Utrecht is een aanfluiting voor de lokale democratie".

De jonge liberalen zijn van mening dat de stadsbevolking haar burgemeester rechtstreeks moet kiezen. Ze kunnen dan ook de politieke kleur van de kandidaten laten meewegen. Met de verkiezing van de burgemeester kan een stap worden gemaakt ter verbetering van de lokale democratie. In de nieuwe situatie moet de burgemeester ruime bevoegdheden hebben en een sterk profiel bezitten als aanvoerder van het college.

De JOVD vindt dat het huidige kabinet te weinig doet om burgers bij de politiek te betrekken. "Het huidige kabinet probeerde in honderd dagen de burger te horen, maar daar waar het er werkelijk toedoet, heeft de burger niets te zeggen", aldus Koebrugge. Het kabinet gaat aan het feit voorbij dat de Nederlandse bevolking goed in staat is om verstandige keuzes te maken.


* * *



Ingezonden persbericht