Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 234

datum: 10 oktober 2007

Bewoners gemeente Amersfoort goed op de hoogte

Amersfoorters worden op verschillende manieren geïnformeerd over het lokale en gemeentelijk nieuws. De huis-aan-huisbladen, dagbladen en de lokale en regionale tv- en radiozenders berichten geregeld over Amersfoortse activiteiten. De gemeente Amersfoort maakt daarnaast actief gebruik van bijvoorbeeld internet en folders om haar bewoners te informeren. Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat de meeste bewoners vinden dat ze goed geïnformeerd zijn over de activiteiten en beslissingen van de gemeente.

Elk jaar voert de afdeling Onderzoek en Statistiek van de gemeente een Stadspeiling uit onder haar inwoners. Bewoners van Amersfoort kunnen zo over verschillende onderwerpen aangeven wat ze er van vinden. Een belangrijk onderwerp in het onderzoek is wat bewoners vinden van de informatie over gemeentelijke activiteiten en ontwikkelingen. Centrale vraag is: hoe goed weet de gemeente de inwoners van Amersfoort te bereiken via de wekelijkse informatiepagina's 'Stadsberichten' in huis-aan-huisblad Amersfoort Nu en hoe worden de verschillende andere informatiebronnen (zoals www.amersfoort.nl) gewaardeerd?

Belangrijke conclusies
Meer dan de helft van de Amersfoortse bevolking vindt dat ze voldoende weet over de activiteiten en beslissingen van de gemeente. Zes procent vindt de informatie onvoldoende. Sinds 2000 zijn steeds meer mensen tevreden over de informatie die ze krijgen. De Amersfoorters die vinden dat ze niet voldoende geïnformeerd worden, vinden vooral dat er informatie over de besluitvorming ontbreekt, blijkt uit de peiling.

Stadsberichten favoriet

Bewoners worden net als voorgaande jaren het liefst geïnformeerd via de Stadsberichten, al neemt de behoefte aan dit informatiekanaal sinds 2003 wel wat af, aldus het onderzoek. De Wijkberichten (twee pagina's in de Stadsberichten waarop iedere maand een wijk centraal staat) worden goed gelezen. Er blijkt bij één op de vijf ondervraagden behoefte te zijn aan een e-mailnieuwsbrief. Vooral jongeren willen graag via internet en e-mailnieuwsbrieven worden geïnformeerd. Ouderen ontvangen liever informatie via de Stadsberichten.

Overige media

De deelnemers aan het onderzoek geven verder aan dat ze de huis-aan-huisbladen iets minder goed lezen. Dit sluit aan bij de landelijke trend. Ook regionale radio en tv-zender worden iets minder vaak beluisterd en bekeken.

De Stadspeiling 2007 werd in april gehouden onder 5.000 inwoners, dit is een representatief deel van de volwassen bevolking van Amersfoort. Er werd door 69% gereageerd, dit zijn 3.429 ingevulde vragenlijsten. Er wordt gewerkt aan een samenvatting van het hele onderzoek. Deze samenvatting wordt ook op internet geplaatst.