Ingezonden persbericht


Rotterdam, 10 oktober 2007

Rotterdamse kinderen laten Máxima horen wat muziek is

Muzikaal begin van Music Matters en Ieder kind een instrument

Zojuist is Music Matters officieel van start gegaan. Music Matters laat de enorme muzikale rijkdom van Rotterdam de komende jaren nog beter horen. Honderden kinderen en jongeren lieten op het Afrikaanderplein, Rotterdam Zuid, aan Hare Koninklijke Hoogheid Máxima, Prinses der Nederlanden horen wat zij met instrumenten of hun stem kunnen.

Leonard Geluk, Wethouder Jeugd, Gezin en Onderwijs, sprak de woorden "spreken is zilver en doen is goud, samen muziek maken" en refereerde hiermee aan de speech die Prinses Máxima hield tijdens de opening van Kosmopolis, Huis voor de culturele Dialoog. Samen met Orhan Kaya, Wethouder Participatie en Cultuur, reikte hij vervolgens de eerste instrumenten uit aan een leerling en de directeur van de Talmaschool.

Deze aftrap betekent het begin van minimaal vier jaar muzikale programma's voor alle Rotterdammers. Rotterdam wordt hiermee dé muziekstad van Nederland. Tegelijk met de aftrap van Music Matters lanceert de gemeente Rotterdam Ieder kind een instrument. Onder andere het Rotterdams Jeugd Symfonisch Orkest, de Brass Band School, jong aanstormend Rotterdams talent van R'Voices en verschillende wijkorkesten gaven acte de presence. Prinses Máxima zette samen met alle aanwezigen haar beste beentje voor tijdens de Jumpstyle presentatie. Vervolgens hing zij bij een aantal kinderen, vertegenwoordigers van de verschillende Music Matters projecten, sjerpen om als dank voor hun inzet en als teken dat zij allemaal deel uitmaken van de muzikale 'community' die Rotterdam rijk is.

Music Matters bouwt met nieuwe projecten voort op bestaande muziekinitiatieven in Rotterdam. Kunstinstellingen, scholen, de gemeente en het bedrijfsleven uit Rotterdam en omgeving zetten zich in om via muziek mensen samen te brengen, ongeacht hun achtergrond.

Zo verbinden de wijkorkesten van de stad zich met elkaar in de Music Matters Community Orchestras. Naast een viool of een klarinet kunnen kinderen kennismaken met een Turkse saz of ud, een Noord-Afrikaanse darbuka of Afrikaanse djembee. Naast de orkesten starten de Music Matters Community Choirs waarin kinderen teksten uit allerlei muzikale culturen kunnen zingen.

Net als de eeuwige vlam bij de Griekse marathon trekt de Music Matters Marathon als een lopend vuur door de stad om kinderen met elkaar muziek te laten maken. Om meer talentvolle blazers op te leiden en uit te wisselen, brengt Music Matters met Brass Meets de Nederlandse en de Caribische muzikanten met elkaar in contact.

Het muzikale talent van Rotterdam verdient de kans zich te presenteren. Daarom brengt Music Matters de grootste talenten bij elkaar in R'Voices-jamsessies en masterclasses. De grootste talenten mogen meedoen aan de grote finale van de VSB Music Matters Award. Allerlei verschillende muziekstijlen bij elkaar brengen, dat is het doel van Music Matters in the Streets. In alle wijken van de stad worden mensen via cross-overs tussen muziekstijlen met elkaar in contact gebracht. Tenslotte werkt Music Matters aan de realisatie van een Music Night waar alle klanken van de stad te horen zullen zijn.

Music Matters wordt mogelijk gemaakt door: Dienst Kunst en Cultuur gemeente Rotterdam, VSB Fonds, Stichting DOEN en de Mondriaan Stichting.

Ieder kind een instrument

Naast Music Matters is ook het onderwijsprogramma Ieder kind een instrument van start gegaan. Hiermee geeft de gemeente ieder Rotterdams kind de kans een muziekinstrument te leren bespelen en samen muziek te maken. De SKVR Muziekschool heeft hiervoor een plan ontwikkeld en zojuist zijn de eerste instrumenten uitgereikt aan leerlingen van een van de pilotscholen. Ieder Kind een Instrument wordt mogelijk gemaakt door: Dienst Jeugd, Onderwijs en Samenleving en Dienst Kunst en Cultuur van de gemeente Rotterdam.



Ingezonden persbericht