Gemeente Harlingen

Sluiting operatieafdeling MCL Harlingen
10-10-2007
MCL Harlingen legt nadruk op polikliniek
De directie van het MCL heeft een (voorgenomen) besluit genomen om per
1 februari 2008 in MCL Harlingen de activiteiten van de operatieafdeling (OK) en de OK-gerelateerde dagbehande-ling te beëindigen. Daarmee komt in MCL Harlingen de nadruk op de polikliniek te liggen. Het aantal poliklinische specialismen wordt uitgebreid. Om op een verantwoorde wijze zorg te bieden zou in MCL Harlingen een investering van zo'n drie mil-joen euro nodig zijn voor aanpassing van de operatiekamers. Door veranderingen in het overheidsbeleid en daaruit volgende berekeningen blijkt nu dat dit bedrijfseconomisch absoluut onverantwoord zou zijn. De hoeveelheid ingrepen in Harlingen zou een dergelijke aanpassing zeer verliesgevend maken. Het MCL (net als andere ziekenhuizen in Nederland) staat voor de opgave om gedurende de komende jaren een bezuiniging van vele miljoenen te realiseren. De directie van het MCL had dan ook geen andere keuze dan te kiezen voor deze optie, die tot de grootste kostenreductie leidt.

In MCL Harlingen vinden momenteel op jaarbasis ca. 2.200 operaties in dagbehandeling plaats. Dit aantal behandelingen kan zonder problemen door de ziekenhuislocatie in Leeuwarden worden overgenomen. Een aanzienlijk deel van deze patiënten, ongeveer de helft, komt uit de regio Leeuwarden of ten oosten daarvan. Ongeveer de helft van deze patiënten komt uit Harlingen en wijde omgeving. De polikliniek van MCL Harlingen blijft in volle omvang bestaan. Momenteel houden de volgende specia-lismen hier spreekuur: Anesthesie, cardiologie, chirurgie, dermatologie, gynaecologie, interne geneeskunde, kindergeneeskunde, KNO, longgeneeskunde, maag- darm- leverartsen, neurologie, oogheelkunde, ortho-pedie, revalidatie en urologie. Er vinden röntgenonderzoeken en laboratoriumonderzoeken plaats. Het is de bedoeling dat ook geriatrie, reumatologie en plastische chirurgie spreekuur gaan houden in Harlingen. De polikliniek van MCL Harlingen onderscheidt zich door korte toegangstijden en een breed aanbod voor huisarts en patiënt.

Het Sociaal Plan 2007-2010 dat Zorggroep Noorderbreedte met de vakbonden is overeengekomen biedt de betrokken medewerkers in ieder geval uitzicht op voldoende begeleiding naar ander werk. Het MCL gaat niet uit van gedwongen ontslagen. In totaal zo'n vijftien medewerkers zullen door dit besluit een an-dere functie of werkplek krijgen. Aanvullende informatie staat in de factsheet