Openbaar Ministerie

Gezamenlijk persbericht Landelijk Parket en KLPD

10 oktober 2007

In de behandeling van de strafzaak Benoit door de rechtbank Rotterdam heeft een Turkse tolk vandaag verklaard, dat in onderzoeken van de Nationale Recherche naar Turkse heroïnehandel - de onderzoeken Döner en Benoit in 2005 - door Nederlandse autoriteiten betalingen zijn gedaan aan informanten die door de Turkse autoriteiten zouden zijn gerund, of dat in Turkije informanten zijn gerund door Nederlandse opsporingsambtenaren De rechtbank hoorde de tolk als getuige. Naar aanleiding van soortgelijke beweringen van de tolk is een aantal maanden geleden een onderzoek door Bureau Veiligheid & Integriteit (BV&I) van het KLPD ingesteld. Het onderzoek heeft geen enkele bevestiging gevonden voor de beweringen van de tolk.

De CIE-officier van het Landelijk Parket bevestigde dinsdagmiddag op de terechtzitting dat, zoals hij ook begin augustus bij proces-verbaal aan de rechtbank heeft bericht, er geen betalingen zijn geweest aan Turkse informanten in de onderzoeken Döner en Benoit. Zijn verklaring stemt overeen met bovengenoemde uitkomsten van het BV&I-onderzoek.

De rechtbank zet de behandeling van de strafzaak Benoit volgende week voort met het horen van nog een of meer getuigen. Het rapport van BV&I wordt door het OM toegevoegd aan het strafdossier in deze zaak.

Voor informatie: Wim de Bruin