Ziekenhuizen draaiden goed in 2006


AMSTELVEEN, 20071010 -- De Nederlandse ziekenhuizen hebben vorig jaar goed gedraaid. In 2006 behaalden de academische en algemene ziekenhuizen bij elkaar een nettowinst van 126 miljoen euro. Bij een gezamenlijk eigen vermogen van 1,5 miljard euro betekent dat een rendement op eigen vermogen van ruim 8%, zo blijkt uit berekeningen die zijn gemaakt op basis van gegevens van internetdatabank Zorgsectorinfo.nl.

Dit gunstige cijfer werd negatief beïnvloed door een klein aantal ziekenhuizen dat het vorig jaar in het rood terecht kwam en daarmee het rendementscijfer van de ziekenhuissector aanzienlijk naar beneden haalde. In totaal leden twaalf van de 94 academische en algemene ziekenhuizen een verlies van meer dan een miljoen euro. Bij elkaar bedroeg dit verlies ruim 45 miljoen euro.
Vier ziekenhuizen leden zelfs een verlies van meer dan vier miljoen euro, met een tweetal negatieve uitschieters: het Amphia ziekenhuis in Breda (ruim acht miljoen verlies bij een omzet van 281 miljoen) en het UMC Sint Radboud in Nijmegen (ruim elf miljoen verlies bij een omzet van 561 miljoen).
Vier ziekenhuizen hadden eind 2006 een negatief eigen vermogen.

Verreweg het grootste deel van de Nederlandse ziekenhuizen echter heeft vorig jaar uitstekend verdiend. Elf ziekenhuizen boekten een winst van meer dan vier miljoen euro. De hoogste winst werd gemaakt door het Universitair Medisch Centrum Utrecht: ruim 25 miljoen euro.
Het Gemini ziekenhuis in Den Helder en ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen scoorden relatief het best met rendementen van 6% van de omzet (dit zonder positieve invloeden uit eerdere jaren op de winst), zo becijferde Zorgsectorinfo.nl.

Zorgsectorinfo.nl is een internetdatabank met profielgegevens van zorginstellingen in Nederland. De databank is een initiatief van MISA Management Information Services Amstelveen B.V. Het bedrijf bestaat sinds 1993 en is werkzaam op het gebied van bedrijfseconomie en internettoepassingen.
Voor meer informatie: www.zorgsectorinfo.nl