Gemeente Woerden



Verzelfstandiging openbaar basisonderwijs dichterbij

10 okt 2007
Wethouder Annet van der Woude (Woerden Jong) en Marien de Vries van de stichting Klasse hebben maandag 8 oktober gezamenlijk een intentieverklaring ondertekend. Dit brengt de verzelfstandiging van het openbaar basisonderwijs een stapje dichterbij. De gemeente Woerden vindt het belangrijk dat het openbaar basisonderwijs zelfstandig wordt. Een zelfstandig schoolbestuur kan namelijk opkomen voor de belangen van het openbaar basisonderwijs, zonder naar de belangen van het bijzonder onderwijs te hoeven kijken.

Ook kan een zelfstandig bestuur los van de uitkomst van de gemeenteraadsverkiezingen een eigen koers uitzetten. En kunnen ouders, personeelsleden en maatschappelijke organisaties bij een eigen schoolbestuur makkelijker invloed uitoefenen op het bestuur. Ouders kunnen een vertegenwoordiger aanwijzen in het bestuur.

Stichting Klasse: partner van formaat
De stichting Klasse is in 2005 ontstaan door verzelfstandiging van het openbaar onderwijs in vier gemeenten: Bodegraven, Gouda, Reeuwijk en Waddinxveen. De stichting kent een eigen, onafhankelijk bestuur dat wil besturen op hoofdlijnen. Besturen op afstand, maar niet afstandelijk!
De wettelijk vereiste band met de gemeenten blijft bestaan via een toezichthoudend orgaan waarin de wethouders van de verschillende gemeenten zitting hebben.

Zie ook:

* Persbericht verzelfstandiging openbaar basisonderwijs
* www.stichtingklasse.nl

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden | tel. (0348) 428 911 | stadhuis@woerden.nl |