Gemeente Leeuwarden


Miljoeneninjectie voor bereikbaarheid Leeuwarden

Gemeente Leeuwarden en provincie Fryslân zetten samen in op structurele verbetering van de bereikbaarheid van Leeuwarden. Hiervoor is het samenwerkingsverband 'Strategie Bereikbaarheid Leeuwarden' opgericht. In dit verband wordt planmatig gewerkt aan een betere bereikbaarheid. Een instrument dat daarbij wordt ingezet is het Regionaal MobiliteitsFonds Leeuwarden (RMFL). Het RMFL is een fonds waarmee gemeentelijke en provinciale middelen worden gekoppeld én middelen van derden worden geworven.

Inmiddels ligt er een pakket aan maatregelen op stadsregionale schaal, dat in de periode van 2007 tot en met 2011 uitgevoerd moet worden. Concrete projecten zijn:

1. Westelijke Invalsweg, eerste fase;
2. Stadsrondweg, eerste fase deel a (Oostergoplein en kruisingen westelijke rondweg);
3. Fietsroute binnenstad - De Zuidlanden eerste fase (fietstunnel Van Loonstraat);
4. Drachtstercomplex, eerste fase;
5. Mobiliteitsmanagement;
6. Fietsenstallingen binnenstad Openbaar Vervoer;
7. Kenniscampus, route en haltevoorzieningen;
8. Onderzoek revitalisering OV-station;
9. Dynamisch Verkeersmanagement/Gebiedsgericht benutten stadsbreed;
10. Stadsrondweg, eerste fase deel b (Europaplein).

De kosten van de realisatie van de projecten uit de eerste periode van het RMFL zijn geraamd op ruim ¤ 120 miljoen. Het gaat hier nadrrukkelijk om één periode uit een totaal programma. In de afgelopen tijd zijn al diverse projecten voorbereid of gerealiseerd. Na deze eerste periode volgen er meer projecten. Voor de realisatie van de projecten in de eerste periode hebben provincie en gemeente samen ongeveer ¤ 60 miljoen gereserveerd. Dat is 50% van de totale kkosten. De provincie en de gemeente Leeuwarden vragen een rijksbijdrage voor de andere 50% van de kosten voor de projecten uit de eerste periode van het RMFL 2007-2011. Hiervan is inmiddels al ¤ 11 miljoen toegezegd..

Een belangrijk onderdeel van de afspraken tussen provincie en gemeente is dat de Westelijke Invalsweg wordt uitgevoerd met een aquaduct in het Van Harinxmakanaal. Hiermee is voor ook de lange termijn een optimale doorstroming voor zowel het wegverkeer als de beroeps- en recreatievaart bij deze weg-waterkruising gewaarborgd.



Gemeente Leeuwarden