Ingezonden persbericht


()

Uitnodiging

Werkbijeenkomst Visa, Tewerkstellingsvergunningen en Belasting

Datum: donderdag 11 oktober 2007

Tijdstip: 13.30 uur ontvangst, bijeenkomst 14:00 - 17:00 uur, aansluitend borrel

Locatie: Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam

Voertaal: Nederlands

Deelname: gratis. Inschrijven via www.sica.nl

Organisatie: Stichting Internationale Culturele Activiteiten/ SICA, T 020 6164 225, post@sica.nl www.sica.nl

Internationaal contact is voor veel kunstenaars een eerste levensbehoefte. Om deze inspiratiebron toegankelijk te houden wordt vaak veel doorzettingsvermogen en behendigheid van culturele instellingen gevraagd. Zo werpt het vreemdelingenbeleid al tal van barrières op voor vrij verkeer - zeker als het gaat om mensen van buiten Europa. Specifieke kennis van regelgeving rond werkvergunningen, belastingen en visa-verlening is dan een vereiste.

De SICA nodigt u daarom van harte uit voor een praktische bijeenkomst over deze ingewikkelde regelgeving op donderdag 11 oktober aanstaande. De regering werkt momenteel aan de uitwerking van een recente herziening van het migratiebeleid 'Naar een modern migratiebeleid'. Graag inventariseren we met u - het culturele veld - welke keuzes en kansen zich voor het internationaal kunstenaarsverkeer aandienen en welke punten extra onder de aandacht van het ministerie van Justitie moeten worden gebracht. Uw bevindingen en opmerkingen over hoe een stevige positie van de culturele sector in het uitvoeringstraject te creëren nemen we mee in een aanbevelingsbrief die we op verzoek van Nebahat Albayrak, staatssecretaris van Justitie, aan haar zullen sturen.

Voorts licht een belastingadviseur de zogenaamde 30% -belastingregeling toe. Deze regeling is een tegemoetkoming voor buitenlandse werknemers in Nederland die vanwege hun tijdelijke verblijf in den vreemde extra kosten maken. Het compenseren van deze kosten via een belastingtechnisch voordeel is ook voor de culturele sector relevant. Verder vertellen cultuurprofessionals uit de praktijk over hun ervaringen met de regeling cultureel topsegment en de regeling kort verblijf.

Programma

13.30 uur Ontvangst

14.00 uur Introductie door George Lawson, directeur SICA

14.15 uur Presentatie door Bert Holvast, directeur van de Federatie van Kunstenaarsverenigingen en procescoördinator Project Migratiebeleid en Culturele Sector. Toelichting op de routekaart 'Uitwerking Modern Migratiebeleid'. Vervolgens presenteert Holvast de resultaten van het werk van de Projectgroep en beschrijft hoe de culturele sector voor haar belangen op het terrein van het vreemdelingenbeleid (bijvoorbeeld m.b.t. de kennismigrantenregeling) kan opkomen.

14.45 uur Praktijkvoorbeelden van regelgeving rond VISA en te werkstellingsvergunningen door Jaap Jong van het Nationaal Ballet, en Sigi Giesler van het Holland Festival. Zij gaan onder meer in op de regeling cultureel topsegment en de regeling kort verblijf.

15.00 uur Discussie met de deelnemers onder leiding van Ruben Maes over mogelijke consequenties voor de culturele sector van de regeringsnota 'Naar een modern migratiebeleid'. Inventarisatie van manieren om het belang te articuleren van een stevige positie van de culturele sector in de uitwerking van de nota.

16.00 uur Pauze

16.20 uur Frits Heijnraets, belastingadviseur van het belastingadviesbureau All Arts, licht het correct toepassen van de zogenaamde 30% belastingregeling toe.

16.40 uur Reacties en vragen

17.00 uur Informele borrel

Aanmelden

Als u wilt deelnemen aan de bijeenkomst op 11 oktober, vul dan het inschrijfformulier op de homepage van www.sica.nl in of mail naar post@sica.nl. Uw aanmelding ontvangen we graag uiterlijk 8 oktober. Ter voorbereiding op de bijeenkomst verzoeken we u vriendelijk de introductie op de nota 'Naar een modern migratiebeleid' aandachtig te lezen. Dit document treft u tevens op www.sica.nl aan. Als u zich al eerder heeft aangemeld voor de bijeenkomst, ontvangt u binnenkort een bevestiging per e-mail en hoeft u zich niet nogmaals in te schrijven.

Meer informatie

SICA, contactpersonen Klaartje Bult of Maite Garcia Lechner, T 020 612 95 22, E helpdesk@sica.nl

In de hoop u op 11 oktober te mogen begroeten, teken ik met vriendelijke groet,

George Lawson,

directeur SICA.

Stichting Internationale Culturele Activiteiten/ SICA

Service Centre for International Cultural Activities Keizersgracht 324
1016 EZ Amsterdam
The Netherlands
W www.sica.nl (routebeschrijving onder contact)
T 00 31 20 6164 225
F 00 31 20 6128 152