Gemeente Vlaardingen


Burgemeester Bruinsma lanceert Vlaardingse lichtblauwe brigade

11 oktober 2007

Burgemeester Bruinsma lanceert donderdag voor het Vlaardingse stadhuis het team van de lichtblauwe brigade. Het 24-koppige team gaat zorgen voor extra toezicht en handhaving van regels en geeft een structurele impuls aan de veiligheid en leefbaarheid in Vlaardingen.

De medewerkers van de lichtblauwe brigade voeren aanvullend op de werkzaamheden van de politie taken uit op het gebied van toezicht en handhaving in de stad.

Zichtbaar en aanspreekbaar
Het team zet niet alleen autos in, maar werkt ook te voet, op de fiets en op scooters, zodat zij zichtbaar en aanspreekbaar zijn voor het publiek en goed kunnen observeren wat er in de stad gebeurt. Zo spreken de medewerkers mensen aan op straat, vangen ze signalen op en kunnen ze boetes uitschrijven. De medewerkers opereren vanuit een centrale post aan de Industrieweg, zodat de communicatie met verschillende gemeentelijke diensten en politie optimaal wordt afgestemd. In een convenant met de politie is vastgelegd dat de inzet van de lichtblauwe brigade wordt ondersteund door de politie.

Veiligheid en leefbaarheid
De medewerkers van de brigade zijn stadswachten, controleurs precario, controleurs horeca, parkeercontroleurs en inspecteurs reiniging. De brigade gaat onder andere de strijd aan met overlast en ergernissen zoals parkeeroverlast, fietswrakken en overlast door hondenpoep. De sectie Toezicht en Veiligheid van de gemeente zette eerder veiligheidsassistenten in met een I/D baan. Deze gesubsidieerde banen en doorstroombanen zijn omgezet in reguliere banen en uitgebreid tot het 24-koppige team van de lichtblauwe brigade.