Gemeente Ede

Nummer 204 Ede, 11 oktober 2007

Burgemeester Tineke Netelenbos ontvangt tweede ster Keurmerk Veilig Ondernemen in Ede-Centrum

Burgemeester Tineke Netelenbos heeft de tweede ster ontvangen die hoort bij het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) winkelgebieden. Dat gebeurde deze week tijdens een ondernemersavond van de Stichting Binnenstadsmanagement Ede (SBE). Er zijn drie sterren te verdienen. Het Keurmerk betekent dat de betrokken partijen SBE, gemeente Ede, brandweer en politie samen goede maatregelen nemen om de veiligheid in Ede-Centrum te vergroten.

De vier partijen zijn maart 2006 gestart met het KVO. Ondernemers, gemeente, brandweer en politie hebben toen de handen ineengeslagen om criminaliteit en overlast aan te pakken voor een schoon en veilig stadshart. Daartoe is een convenant ondertekend en de aanzet gegeven voor het nemen van maatregelen. Met die actie verdienden de vier partijen de eerste ster.

Nu zijn diverse actiepunten uitgevoerd. Het gaat om trainingen voor ondernemers om te leren omgaan met agressieve klanten, het project veelplegers, winkelverboden voor lastige klanten, advies van de brandweer over brandveiligheid en het maken van de Brochure Veilig werken en winkelen in Ede-Centrum. Hierin staat informatie over preventie en omgang met winkeldiefstal, roofoverval, agressie en brand.

Schoon en veilig
Het KVO is een manier om de veiligheid in een gebied met veel bedrijvigheid te bevorderen. Ondernemers, politie, brandweer en gemeente werken samen aan een aantrekkelijke, veilige en schone binnenstad. Hierover hebben zij afspraken gemaakt. De brede en gelijktijdige aanpak op meerdere terreinen is de kracht. Bedrijventerreinen en winkelcentra komen voor de certificering van het KVO in aanmerking als zij een aantal structurele maatregelen treffen. De voordelen van het KVO zijn dat ondernemers en hun personeel zich veiliger voelen en dat schade en kosten veroorzaakt door onveiligheid tot een minimum worden beperkt. Het winkelende publiek voelt zich ook veiliger en kan winkelen in een schone omgeving.