Ingezonden persbericht


Kooplustig publiek op voorjaarseditie Second Home International

De aanschaf van een tweede huis staat in stijgende belangstelling van de Nederlander. Bijna 10.000 bezoekers reisden, van 16 tot en met 18 maart jl, af naar de Jaarbeurs Utrecht voor de 21e editie van Second Home International. Op Europa's grootste beurs voor een tweede huis kon de bezoeker terecht bij 330 exposanten uit veertig landen. Niet alleen het bezoekersaantal, maar ook de kooplust liet een duidelijke stijging zien ten opzichte van de vorige editie in oktober 2006. Was tijdens de vorige editie nog 39% van de bezoekers van plan daadwerkelijk een tweede huis aan te schaffen, nu was dat 53%. Nederlanders geven ook steeds meer uit aan een tweede huis. Momenteel besteedt men gemiddeld rond de ¤ 235.000,-, terwijl dit bedrag de afgelopen jaren rond de ¤ 220.000,- lag. In de Top 5 van populaire landen steeg Frankrijk van de tweede naar de eerste plaats, die nu wordt gedeeld met Spanje (beiden 30 %). In de Top 5 staan verder Italië (14%), Turkije (95%) en Nederland (9%).

Positieve beoordeling

Bezoekers van Second Home International waardeerden de beurs met een gemiddelde van 7,4. Naast het brede aanbod, werd ook de sfeer bijzonder positief beoordeeld. 91% van de bezoekers waardeerde de sfeer als zeer goed. De belangrijkste doeleinden voor de aanschaf van een tweede huis zijn gebruik voor eigen vakantie (63%), permanente bewoning (26%), verhuur (23%), belegging (17%) en overwintering (8%). In het algemeen gaat de interesse van bezoekers vooral uit naar gebieden binnen Europa (82%). Buiten Europa is met name het Verre Oosten een populaire bestemming. Zondag was de drukst bezochte dag met 4263 bezoekers.

Second Home International Najaar 2007

Van 12 t/m 14 oktober 2007 vindt de volgende editie van Second Home International plaats. De inschrijving van de exposanten is voortvarend van start gegaan en reeds 40% van de oppervlakte is al verhuurd of in optie. Dit bewijst wederom dat Second Home International zich heeft gepositioneerd als marktleider onder de beurzen met een aanbod voor tweede huizen. Naar verwachting zullen bijna 400 exposanten in het najaar hun aanbod aan het Nederlands publiek presenteren.

Second Home Duitsland

Tijdens de beurs is de lancering voor Second Home International in Duitsland zeer positief ontvangen. Een groot aantal (markt)partijen heeft al aangegeven graag mee te willen naar Keulen. Deze beurs vindt plaats in de Koelnmesse op 29 februari, 1 en 2 maart.

Registratie bezoekers

Sinds de najaarseditie van Second Home International wordt een nieuwe registratiemethode voor het bezoekersaantal gehanteerd. Deze methode maakt onderdeel uit van het algemene beleid van organisator VNU Exhibitions Europe en sluit o.a. dubbeltellingen uit. Verder worden alle cijfers gecontroleerd door accountancy kantoor Ernst & Young.

Second Home International wordt twee keer per jaar gehouden, zie voor meer informatie ook www.secondhome.nl

Noot voor de redactie-