Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten


Wonen en werken in een molen

Lezing met rondleiding in Museummolen Schermerhorn

24 september 2007
In de Week van de Geschiedenis verzorgt de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) in samenwerking met de Stichting Museummolen een gratis lezing met rondleiding in de Museummolen van Schermerhorn.

Week van de Geschiedenis

Tijdens de Week van de Geschiedenis (12 t/m 21 oktober) laten musea, bibliotheken, archieven aan de hand van speciale programma's zien hoe leuk eigenlijk geschiedenis is. Ook de RACM is dit jaar deelnemer. In de Museummolen in Schermerhorn houdt RACM-molendeskundige Gijs van Reeuwijk op vrijdag 12 oktober twee lezingen, die zijn afgestemd op het landelijk thema Wonen in Nederland. Hoe is en was het om in een molen te wonen? De Museummolen is een van de elf overgebleven molens van het voormalig molencomplex van de Schermerpolder, die vorig jaar nog is voorgedragen als beschermd gezicht.

Lezing

Belangstellenden kunnen om 14.00 uur en om 15.00 uur de lezing bijwonen. Na elke inleiding worden de bezoekers rondgeleid door de museummolen, terwijl molenaar Fred Oudejans uitleg geeft over het 19e eeuwse interieur van dit karakteristieke monument. Deelnemers kunnen zelf ontdekken hoe vindingrijk men vroeger was in een beperkte woonruimte.

Aanmelden

Per lezing is ruimte voor 40 personen. Aanmelding vooraf is gewenst via Marika Schnitker (RACM): m.schnitker@racm.nl of 033- 4227556.

Adresgegevens en routebeschrijving:

Museummolen Noordervaart 2, 1636 VL Schermerhorn tel. 072 - 5021519.

De Museummolen ligt aan de Noordervaart tussen Alkmaar en Purmerend aan de parallelweg van de provinciale weg N243. Bij de Museummolen is ruime gelegenheid tot parkeren. Tussen Alkmaar en Purmerend rijdt buslijn 127, in de nabijheid van de molen is een bushalte.