Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Omstreden Democratie krijgt zes miljoen

24 september 2007

Op 12 oktober geeft Hans Dijkstal in Den Haag het startsignaal voor het vernieuwende onderzoeksprogramma Omstreden Democratie. Niet alleen jonge democratieën kampen met problemen. Ook in gevestigde democratieën lijkt het functioneren van de democratie steeds problematischer. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, vier ministeries en drie adviescolleges hebben zes miljoen euro beschikbaar gesteld voor onderzoek naar het functioneren en de kwetsbaarheid van democratie.

Een goed functionerende democratie laat zich niet zomaar implementeren. Met het hen nieuw toebedeelde instrument van algemeen kiesrecht hebben allerlei landen uit het voormalige Sovjetimperium nota bene autocratische regimes gekozen. In de oude, gevestigde democratieën wordt naarstig gezocht naar nieuwe vormen van politieke participatie; traditionele vormen van politieke vertegenwoordiging en medezeggenschap worden steeds sterker als onvoldoende ervaren. Grote electorale verschuivingen, de onberekenbaarheid van het electoraat, de veronderstelde macht van massamedia en de tendens naar charismatisch leiderschap hebben het besef van 'kwetsbaarheid' van het democratisch bestel teruggebracht.

De samenwerking tussen wetenschappers en maatschappelijke partners in het programma Omstreden Democratie komt zowel de onderzoeksvragen als de kennisbenutting ten goede. Naast vernieuwing en verbreding van het democratieonderzoek dient het programma uitdrukkelijk ook een maatschappelijk belang. Het programma financiert langlopend strategisch onderzoek en kortlopend beleidsgericht onderzoek.

De eerste financieringsronde heeft twintig onderzoeksprojecten opgeleverd. Op 12 oktober zal met een symposium de start van deze projecten gemarkeerd worden. De volledige lijst van projecten staat op www.nwo.nl/omstredendemocratie. Hieronder staat een korte beschrijving van drie projecten.

Shortterm media logic and the long-term viability of democracy Hoofdaanvrager: prof. dr. J. Kleinnijenhuis (VU) Drie klassieke problemen van een democratie, namelijk 1) zwak en wisselvallig beleid, 2) steun voor demagogen en 3) gebrekkige participatie door de bevolking, worden mogelijk versterkt door politici en burgers die zich aanpassen aan verschuivingen in het nieuws en aan nieuwe media 'formats'. In hoeverre was van zo'n aanpassing sprake tussen 1990 en 2007 in Nederland? Kunnen meetinstrumenten ontwikkeld worden om verschijningsvormen van deze drie problemen te traceren in de media, partij-uitingen en internetfora?

Popularization and personalization in the Dutch democracy Hoofdaanvrager: prof. dr. E.A. van Zoonen (UvA) Er wordt een historische en culturele analyse gemaakt van de verschijningsvormen van popularisering en personalisering in politieke tv-programma's sinds het begin van de Nederlandse televisiejournalistiek in 1956. En de gevolgen hiervan voor het politiek vertrouwen en de politieke opvattingen van burgers worden onderzocht. Hierbij wordt mede nagegaan in hoeverre de onder politici bestaande veronderstellingen over deze gevolgen houdbaar zijn.

Democracy without Bureaucracy, A Utopia?
Hoofdaanvrager: prof. dr. B.F. van Waarden (UU) Democratie produceert bureaucratie, maar is niet gelukkig met dat eigen product. Dit project neemt deze paradoxale relatie tussen democratie en bureaucratie, de tegenstrijdige eisen die de democratie aan de bureaucratie stelt, tot uitgangspunt. De onderzoekers willen bijdragen aan een verheldering van het dilemma, en de diverse manieren waarop democratisch toezicht bureaucratie produceert in kaart brengen en houden de kosten en baten van diverse voorgestelde oplossingen tegen het licht.

Startconferentie 12 oktober

Op vrijdagmiddag 12 oktober organiseert NWO de startconferentie voor het onderzoeksprogramma. Het doel van deze conferentie is om het nieuwe programma als geheel te presenteren en om de beleidsrelevantie van het programma duidelijk te maken. De conferentie is bedoeld voor onderzoekers, beleidsmakers en andere geïnteresseerden. MEDIAVERTEGENWOORDIGERS ZIJN NA AANMELDING VAN HARTE WELKOM.

..............................

Noot voor de redactie,