Voormalige koloniën populair onder tweede huizenbezitters

Aantrekkelijk aanbod op Second Home International 2007

De voormalige en huidige rijksgebieden blijken populair voor de aanschaf van een tweede huis. Zon en zee spelen een belangrijke rol bij die keuze, maar ook het Hollandse karakter ter plaatse en de mogelijkheid om de eigen taal te spreken stimuleren de aanschaf van een woning op deze plekken. Prettige bijkomstigheid blijkt ook het relatief lage lokale prijsniveau, zo melden projectontwikkelaars en verkeersbureaus die actief zijn in onder meer Indonesië, Suriname en de Nederlandse Antillen.
Zij presenteren zich van vrijdag 12 oktober tot en met zondag 14 oktober met hun projecten op Second Home International in de Jaarbeurs in Utrecht. Het deelnemersveld deze grootste publieksbeurs van Europa voor onroerend goed bestaat uit maar liefst driehonderd gespecialiseerde exposanten, die een gevarieerd aanbod in diverse prijsklassen in meer dan veertig landen deskundig onder de aandacht brengen.

Antillen
Het 'Nederlandse' karakter speelt vooral op de Antillen een belangrijke rol tijdens de zoektocht naar een huis onder de zon. De verbondenheid met Nederland is groot. Ook op Aruba, dat weliswaar een staatkundige status aparte heeft maar feitelijk nog wel tot het Nederlandse koninkrijk behoort. ,,Wij zijn de belangrijkste repeat-bestemming in de Caribbean'', vertelt Roy Hart, regiomanager Benelux van het Arubaans Verkeersbureau.

Geweldig vertoeven
,,Als je hier een keer geweest bent, blijf je terugkomen. Ik ken mensen die al twintig jaar achter elkaar komen. Die mensen kopen hier in de regel dan een tweede huis dat op termijn de hoofdvestiging blijkt te worden. Hoewel wij ons nadrukkelijk ook op de Amerikaanse toeristische markt richten, blijken het vooral grote aantallen Nederlanders te zijn die hier onroerend goed kopen. Ze komen dus inderdaad terug naar de voormalige koloniën. En uiteindelijk blijven de meeste mensen, simpelweg omdat het hier zo geweldig vertoeven is.''

Belastingklimaat
Dat gebeurt ook op de andere eilanden steeds vaker. In navolging van veel bekende Nederlanders genieten steeds meer gepensioneerden van het gunstige belastingklimaat en de pensionado-regeling op de Antillen, terwijl ze feitelijk nog in Nederland wonen. Bovendien kunnen ze als gezegd terecht in het Nederlands. Dat spreekt veel mensen aan en het schept vertrouwen bij het nemen van de ingrijpende beslissing om te verhuizen.

Suriname
In Suriname is een soortgelijke trend te zien, die overigens gelijke tred houdt met het aantrekkende economische klimaat in Nederland. In 2005 en de jaren er voor werd er vanuit Nederland nauwelijks geïnvesteerd, maar in 2006 kochten Nederlanders voor ruim vijftien miljoen euro aan vastgoed in Suriname. Het vooruitzicht voor 2007 is dat het gespendeerde bedrag minimaal verdubbeld wordt. Opvallend is dat slechts eenderde van het geld afkomstig is van grote investeerders en dat in 2006 dus ruim tien miljoen door particulieren werd uitgegeven aan grond en huizen, voornamelijk in en rond Paramaribo.

'Kleine man'
'De Nederlandse 'kleine man' koopt hier onroerend goed', schrijft de toonaangevende Surinaamse krant De Ware Tijd en Presun, de marktleidende Nederlandse projectontwikkelaar in Suriname, gooit er zelfs nog een schepje bovenop: ,,We kopen Suriname terug, maar dat is natuurlijk een grapje'', zegt directeur Helmud Sedoc van Presun. ,,Feit is wel dat het voor Nederlanders als het ware thuiskomen is in Suriname''.

Prijsniveau gunstig
,,Er is geen taalbarrière; iedereen spreekt gewoon Nederlands. Dat is prettig. Verder is het lokale prijsniveau erg gunstig. Je kunt al voor zo'n ¤ 50.000 een huis met een mooie kavel kopen. En omdat er steeds meer vliegtuigen vanuit Nederland vertrekken, is de bereikbaarheid enorm verbeterd. Het is simpelweg makkelijker en goedkoper geworden om naar Suriname te gaan. Dat is denk ik de reden dat steeds meer Nederlanders hier een huis kopen. Er is een historische verbondenheid tussen beide landen en Suriname heeft iedereen wel wat te bieden. Paramaribo is leuk, maar je kunt ook een huis kopen in een landelijk gebied of in de buurt van de stranden die momenteel worden aangelegd. Suriname heeft voor elk wat wils.''

Indonesië
Ook Indonesië blijft trekken, al verdwijnt het gebruik van de Nederlandse taal daar momenteel in rap tempo. ,,Nederlands kun je alleen nog praten met sommige mensen van de generatie boven de zeventig jaar en de intelligentsia die na de oorlog in Nederland gestudeerd heeft'', vertelt projectontwikkelaar Jack van den Berg van Balimotion. ,,Maar ook al kun je er met Nederlands niet goed meer terecht, onze taal is wel op een grappige manier aanwezig. In het Bahasa Indonesia zijn namelijk veel Nederlandse woorden fonetisch opgenomen. Als je gaat lezen snap je er niks van, maar als je Indonesiërs hoort, vang je ineens veel van oorsprong Nederlandse woorden op. Dat schept toch een grote verbondenheid''.

Elke dag interessanter
,,Voormalig Nederlands-Indië blijft trekken. Bijna de helft van alle Nederlanders met Azië als vakantiebestemming gaat naar Indonesië. Al komt dat natuurlijk ook omdat het zo'n schitterende tropische groene bestemming is met bijzonder vriendelijke en gastvrije mensen. Bovendien wordt het voor mensen die een tweede huis zoeken bijna elke dag interessanter. De lokale munt staat erg onder invloed van de dollar en die staat op een historisch dieptepunt. Daarom krijg je veel waar voor je euro. Je kunt in Indonesië al vanaf enkele tienduizenden euro's iets kopen''.

Echt iets moois
,,Wil je echt iets moois, dan kost dat bijvoorbeeld ¤ 150.000, maar dan heb je wel een schitterende villa met zwembad op een kavel binnen een ommuurd resort met tal van voorzieningen. Ook bouwen wij momenteel bijvoorbeeld een kanjer van een villa van ruim vijfhonderd vierkante meter op een prachtige uitzichtlocatie van 1725 vierkante meter. Inclusief een groot zwembad van honderd vierkante meter kost dit ¤ 375.000. Dat lijkt veel, maar als je dat in Nederland bouwt, ben je al snel twee miljoen kwijt. Op Bali is alles gewoon vijf tot zes keer goedkoper. Ook het levensonderhoud. Met duizend euro per maand kun je daar werkelijk als een god leven. Dus is het absoluut de moeite waard om daar naartoe te komen als je op zoek bent naar een tweede huis.''

Deskundige informatie
Het Arubaans Verkeersbureau , Presun en Balimotion zijn slechts enkele van de exposanten die belangstellenden tijdens Second Home International kunnen informeren over de asepcten rond de aanschaf van een (tweede) huis in de voormalige koloniën. De honderden exposanten op Europa's grootste publieksbeurs voor onroerend goed in Jaarbeurs Utrecht presenteren op vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 oktober 2007 een breed internationaal aanbod, in alle prijsklassen.

Seminarprogramma
Tijdens Second Home International is er dagelijks een voor beursbezoekers gratis toegankelijk seminarprogramma met informatieve lezingen over de visie van de makelaar, maar ook over de fiscale en financiële aspecten die het kopen van een tweede woning met zich mee brengt. Op vrijdag is er bovendien een Themadag 'Investeren & Beleggen in (inter)nationaal vastgoed', waarvoor inschrijving vereist is.


Voor meer informatie: www.secondhome.nl.


Noot voor de redactie -