Ingezonden persbericht


Persbericht
27 september 2007

Geschiedenis Live! start Week van de Geschiedenis in Maastricht met speciale editie over probleemwijken

Met een speciale editie van Geschiedenis Live! over probleemwijken start op vrijdag 12 oktober in Maastricht de Week van de Geschiedenis. Onder leiding van Hubert Smeets verkennen bezoekers de geschiedenis van de Maastrichtse Stokstraat, in woord, beeld en geluid. De Week van de Geschiedenis duurt tot 21 oktober en heeft dit jaar 'Wonen in Nederland' als thema.

Van probleemstraat tot prachtstraat

Geschiedenis Live! is een reeks multimediale bijeenkomsten over de nieuwe geschiedenis van partners Anno, NRC Handelsblad en Andere Tijden. De tweede aflevering van Geschiedenis Live! vindt plaats op vrijdag 12 oktober van 17:00 tot 19:00 uur in La Bonbonnière in Maastricht. Deze editie gaat over probleemwijken en neemt de Maastrichtse Stokstraat als voorbeeld. Nu de duurste winkelstraat van Nederland, vroeger een verpauperde hoerenbuurt. De straat werd flink opgeknapt. De oorspronkelijke bewoners zijn tegen hun zin over de hele stad verspreid. Is dit nou een ideale aanpak waar minister Ella Vogelaar een voorbeeld aan zou moeten nemen?

Avond met debat, filmfragmenten en persoonlijke verhalen

De presentatie van de avond met debat, filmfragmenten en persoonlijke verhalen is in handen van Hubert Smeets (NRC Handelsblad). Te gast is Jo Voorst, directeur van een basisschool in Maastricht en zelf afkomstig uit een 'slechte buurt'. Hij vertelt over het stigma dat op de mensen uit achterstandsbuurten geplakt is. Ad Knotter, bijzonder hoogleraar Sociale en Economische geschiedenis van Limburg, zal een exposé houden over arbeid, armoede en achterbuurten. Marcel van Dam en Wim Ostendorf (UvA) gaan met elkaar in debat aan de hand van de stelling: Achterstandswijken? Slopen en spreiden!

Datum: vrijdag 12 oktober
Aanvang: 17:00 uur, einde ca. 19:00 uur
Locatie: La Bonbonnière (Achter de Comedie 1) in Maastricht Entree: E 7,50

Kaarten kunnen besteld worden via www.geschiedenislive.nl. Bezoekers kunnen vooraf deelnemen aan een bijzondere stadswandeling door het Stokstraatkwartier van ca. een uur onder begeleiding van een gids van het Gilde (extra kosten E 2 per persoon).



Ingezonden persbericht