Universiteit van Tilburg


3 oktober 2007

Grote accountantsfirma's niet noodzakelijk beter

Promotie econoom Stephan Hollander over het inhuren van accountantsfirma's

Grote accountantsfirma's leveren niet noodzakelijk hogere kwaliteit dan kleine, ondanks dat ze hogere tarieven hanteren. Dit concludeert Stephan Hollander in zijn proefschrift The merits and economic consequences of reputation: Three essays. Hij verdedigt zijn onderzoek op 12 oktober aan de Universiteit van Tilburg.

Bedrijven die in zee gaan met één van de vier grootste accountantsfirma's, doen dat vaak om het vertrouwen te wekken van aandeelhouders en/of kredietverschaffers. Volgens de publieke opinie leveren de firma's Deloitte, Ernst & Young, KPMG en PricewaterhouseCoopers namelijk accountantsdiensten van een hoger kwaliteitsniveau. Overeenkomstig dit standpunt toont Stephan Hollander in zijn promotieonderzoek aan dat de hoogte van de rente die kredietverschaffers in rekening brengen omgekeerd evenredig is met de grootte van de accountantsfirma die ondernemingen selecteren. Uit vervolgonderzoek blijkt echter dat de grote accountantsfirma's zich niet systematisch onderscheiden van de concurrentie in de kwaliteit van de accountantsdiensten die zij leveren. Hollander baseert zijn bevindingen op de analyse van jaarrekeninggegevens van 4.172 Belgische private ondernemingen. Daarnaast onderzocht Hollander of ondernemingen die een NASDAQ notering in de Verenigde Staten verruilen voor een notering aan de prestigieuze New York Stock Exchange (NYSE) zich aanpassen aan de nieuwe status voor wat betreft het vrijgeven van informatie over de bedrijfsvoering. Eén van de conclusies is dat deze bedrijven in relatief korte tijd omschakelen en dat hun marktwaarde (mede als gevolg hiervan) toeneemt.

Stephan Hollander (1974, Groningen), studeerde Accountancy aan de Nyenrode Business Universiteit en werkte in die tijd ook als accountant bij Deloitte & Touche in Eindhoven. Van 2004 tot 2007 voerde hij zijn promotieonderzoek uit bij het Departement Accountancy van de Tilburgse Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen. Sinds 1 maart werkt hij bij hetzelfde departement als universitair docent.