Gemeente Lopik

Gemeentewerf en brandweerkazerne

Op 12 oktober 2007 ondertekent de gemeente Lopik een intentieovereenkomst voor het aangaan van een co-makershipcontract met Grontmij voor de realisatie van een gemeentewerf met milieustraat en een brandweerkazerne op het voormalige MOB-complex Jaarsveld. Om 10.30 uur zullen locoburgemeester G.J. Spelt en drs. E.J.F. Bos, directeur Grontmij, in de raadzaal tot ondertekening overgaan in aanwezigheid van de projectleider, stuurgroep- en werkgroepleden.

Co-makership

De gemeente Lopik en Grontmij gaan samen de plannen uitwerken voor de realisatie van een gemeentewerf met milieustraat en een brandweerkazerne aan de M.A. Reinaldaweg in Lopik. Dit mondt uit in een co-makershipcontract. In deze constructie wordt Grontmij betrokken bij de planontwikkeling én de uitvoering van het project. In de voorbereidingsfase treedt Grontmij op als adviseur, waarbij een maximale inbreng van de gemeente Lopik als opdrachtgever/gebruiker kan worden geleverd; in de realisatiefase treedt Grontmij op als hoofdaannemer. Via een inschrijvingsprocedure worden de bouwkundige aannemer, de installateur en de civiele aannemer geselecteerd.

Inhoud plannen

Het terrein voor de brandweerkazerne en gemeentewerf met milieustraat zal circa 17.500 m² beslaan. Het voormalige wachtlokaal van Defensie en de woning M.A. Reinaldaweg 3 zullen worden gesloopt. Middenvoor op het terrein komt een nieuw gezamenlijk gebouw voor de brandweer en het personeel van gemeentewerken.

Het nieuwe gebouw bestaat uit een remise met vijf stallingplaatsen voor brand-weervoertuigen, een kleedruimte, een werkplaats en magazijn voor de brandweer. Voor gemeentewerken zijn er een kantine, kleedruimte en receptie. Op de verdieping zijn er onder andere kantoor- en instructieruimten. Rondom het nieuwe gebouw komen parkeerplaatsen en een oefenterrein voor de brandweer.

Naast nieuwbouw wordt ook gebruik gemaakt van enkele bestaande loodsen. Midden op het terrein komt een afvalbrengstation met een verhoogd perron, waarvan bezoekers hun afval in de diverse containers kunnen deponeren.

De brandweer krijgt een eigen ontsluiting vanaf het terrein op de parallelweg en voor uitrukken een rechtstreekse ontsluiting op de provinciale weg N210. Bij deze ontsluiting worden verkeerslichten geplaatst die bij een uitruk in werking treden en rood licht aangeven voor het verkeer op de provinciale weg.

De gemeenteraad heeft op 25 september 2007 ingestemd. Vervolgens moet een aantal procedures worden doorlopen. Naar schatting start de bouw in het derde kwartaal van 2008 en volgt oplevering in het derde kwartaal van 2009. Het huidige terrein van gemeentewerken en de brandweer wordt na oplevering van het nieuwe gebouw betrokken bij de herinrichting van het centrum van Lopik-dorp.