Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Luisteren en wandelen tijdens de Week van de Geschiedenis

Vrije Universiteit brengt geschiedenis tot leven

De faculteit der Letteren van de Vrije Universiteit te Amsterdam organiseert drie lezingen en een stadswandeling in het kader van de landelijke Week van de Geschiedenis. Deze week vindt plaats van 12 tot en met 21 oktober en het thema is Wonen in Nederland.

De drie lezingen zullen plaatsvinden op 16 oktober. Bataven in de wereld van het Romeinse Rijk is het onderwerp van prof. Nico Roymans. Hij zal onder andere op basis van de meest recente inzichten van historici en archeologen een nieuw beeld schetsen van het ontstaan van de Bataafse gemeenschap en hun bijzondere relatie tot de Romeinse overheid. Prof. Koen Goudriaan zal de lezing Kloosterleven in de Middeleeuwen uitspreken. Iets wat alle kloosterlingen gemeen hadden, zal Goudriaan laten zien, is dat ze nauw met de buitenwereld verbonden bleven, hoewel zij zich uit de samenleving hadden teruggetrokken. Herman Wesselink zal vervolgens de laatste lezing geven met de titel Villabouw in Amsterdam Zuid, 1880-1940. Aan de hand van enkele voorbeelden zal Wesselink een beeld schetsen van de ontwikkeling van een buurt en een nieuwe interieurkunst die als gevolg van verschillende smaken van opdrachtgevers en architecten heel divers is.

Donderdag 18 oktober wordt een stadswandeling georganiseerd onder leiding van prof. Johan Koppenol. Tijdens Wandelen door de literaire Gouden Eeuw van Amsterdam worden de woon- en werkplaatsen van onder andere Bredero en Vondel bezocht. Koppenol zal vertellen hoe de literatoren dachten over handel, rijkdom en armoede, over opstandige naaktlopers op de Dam en over lastige rederijkers.