Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 3 oktober 2007

Een nieuwe kijk op privacy

Congres en debat over privacy na 9/11 in Vlaams-Nederlands Huis "deBuren"

Steeds meer mensen verspreiden persoonlijke informatie over henzelf via het internet. Met nieuwe technologische ontwikkelingen als biometrie en 'ambient intelligence' wordt informatie verzameld waarvan we niet weten waar het blijft. Welke gevolgen zou dat moeten hebben voor de wetgeving omtrent gegevensbescherming? Op 12 en 13 oktober wordt daarop antwoord gegeven op een internationaal congres en in een groot openbaar debat in het Vlaams-Nederlands Huis de Buren in Brussel. Bij de organisatie zijn ook de universiteiten van Tilburg, Brussel en Namen betrokken.

Het congres Reinventing Data Protection? speelt in op de zorgen over de huidige wetgeving rond gegevensbescherming. In 2007 bestaat de Europese Richtlijn ter bescherming van persoonsgegevens al weer twaalf jaar en het Verdrag van de Raad van Europa ter bescherming van persoonsgegevens 26 jaar. Bescherming van persoonsgegevens is van belang om de burgers in de moderne samenleving te bescherming tegen privacyrisico's van het internet en andere technologische ontwikkelingen. Maar tegelijkertijd zien we dat steeds meer burgers persoonlijke informatie over henzelf via internet verspreiden, bijvoorbeeld via persoonlijke internetpagina's, MySpace en YouTube. Tijdens het congres wordt de bescherming van persoonsgegevens kritisch geëvalueerd en heroverwogen door vooraanstaande experts uit de academische wereld, commissarissen en vertegenwoordigers van overheden en ICT industrie. Zij benoemen nieuwe uitdagingen voor de Europese en nationale wetgevers, onderzoeken uitdagingen als gevolg van technologische ontwikkelingen zoals biometrie, ambient intelligence, maar ook technieken om privacy juist te kunnen beschermen, en formuleren aanbevelingen voor herziening van de Europese Richtlijn ter bescherming van persoonsgegevens.
Belangrijke vragen die aan de orde komen zijn: is gegevensbescherming nog steeds een bruikbaar concept om de uitdagingen van de informatiemaatschappij te trotseren? Zijn de basisbegrippen uit de wet- en regelgeving rond gegevens bescherming nog wel relevant? Wat is de rol van de privacytoezichthouders en moeten
burgerrechtenorganisaties en werkgeversverenigingen niet een grotere rol spelen? Wat is de beste manier om bescherming van persoonsgegevens te reguleren, via de overheid of zelfregulering?

Debat over de toekomst
Op vrijdagavond 13 oktober volgt een openbaar debat onder de titel Reasonable Expectations of Privacy After 9/11. Het debat wordt georganiseerd door het PrivacyNetwork van TILT, het Tilburg Institute for Law, Technology, and Society van de Universiteit van Tilburg en het Vlaams-Nederlands Huis deBuren. In het debat participeren, naast een aantal internationale genodigden, Sophie in 't Veld (Europees Parlement) en Peter Hustinx (Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming). Thema's uit het debat worden geïnventariseerd voor nader juridisch onderzoek en publicatie van een nieuw boek over "Reasonable expectations of privacy".