Gemeente Alkemade


Randstad 380 kV-hoogspanningsverbinding
09-10-2007

In de Randstad is een nieuwe hoogspanningsverbinding nodig. Die zogenaamde 'Randstad 380 kV-hoogspanningsverbinding' moet ervoor zorgen dat er ook in de toekomst voldoende capaciteit is voor transport van elektriciteit en daarmee voor zekerheid in de Nederlandse elektriciteitsvoorziening. Als dat niet gebeurt is de kans aanwezig dat door de stijgende vraag naar elektriciteit de stroom in de Randstad vaker uitvalt. Daarom heeft het kabinet besloten dat de verbinding er moet komen.

Een gedeelte van de verbinding komt te liggen tussen Beverwijk en Zoetermeer. Dit kan gevolgen hebben voor bewoners van dit gebied. Zij krijgen de komende jaren te maken met de aanleg en aanwezigheid van hoogspanningsmasten in hun leefomgeving. De ministeries van Economische Zaken en VROM en TenneT, de beheerder van het elektriciteitsnet, zijn zich hiervan bewust en willen bewoners in dit gebied daarom vroeg en vaak in het proces betrekken. Zij maken graag gebruik van lokale kennis en ervaringen, zodat zij zo veel mogelijk rekening kunnen houden met de verschillende belangen.

Eerder kon men zich uitspreken over het globale zoekgebied voor de verbinding. Hierop zijn veel reacties binnengekomen. Deze zijn meegenomen bij de definitieve bepaling van het globale zoekgebied. Binnen dit zoekgebied wordt gezocht naar specifieke tracés voor het nieuw aan te leggen net.

Vanaf 12 oktober ligt de startnotitie ´Randstad 380 kV-hoogspanningsverbinding Beverwijk - Zoetermeer´ ter inzage in het gemeentehuis. De Rijksoverheid gaat onderzoeken welke milieueffecten de hoogspanningsverbinding kan hebben. De startnotitie beschrijft welke verschillende alternatieve tracés onderzocht worden en welke milieueffecten meegenomen worden in dit onderzoek. Van 12 oktober tot en met 22 november kan iedereen hierop reageren.

Het kabinet vindt het heel belangrijk dat betrokkenen goed geïnformeerd zijn en dat zij kunnen reageren op de plannen. Daarom wordt op donderdag 18 oktober in het gemeentehuis in Roelofarendsveen een informatieavond georganiseerd. Tijdens deze informatiebijeenkomst kan iedereen (ook van buiten de gemeente) van 19.00 tot 21.30 uur terecht voor informatie en met vragen.

Onderaan de pagina kunt u het officiele kennisgevingsdocument van de ministeries van Economische Zaken en VROM downloaden. Meer informatie over de inspraakprocedure is te vinden op www.bureau-energieprojecten.nl. U kunt ook bellen met Bureau Energieprojecten, tel. (070) 379 89 79. Adres: Inspraakpunt, Postbus 30316, 2500 GH Den Haag. Alle informatie over de Randstad 380 kV-hoogspanningsverbinding vindt u ook op www.randstad380kv.nl. Bijlagen :
Kennisgeving ´380 kV Hoogspanningsverbinding Beverwijk-Zoetermeer´.pdf