Waterschap Rivierenland

Praktijkdag 'Vanuit Water Doordacht' voor deskundigen water en ruimte

Vele tientallen deskundigen op het gebied van ruimtelijke ordening en waterbeheer ontmoeten elkaar op vrijdag 12 oktober 2007 tijdens een waterpraktijkdag bij Waterschap Rivierenland in Tiel. Deze dag, georganiseerd door het Platform Waterpraktijk in samenwerking met Waterschap Rivierenland en Rijkswaterstaat, heeft tot doel regionale en landelijke ervaringen met de zogenaamde watertoets uit te wisselen.

Waterpraktijkdag

De Waterpraktijkdag is bedoeld voor alle professionals werkzaam in het waterbeheer. Het is een ontmoetingsdag van praktijkmensen en beleidsmakers van waterschappen, gemeenten, provincies, regionale directies van rijkswaterstaat, projectbureaus en adviesbureaus in de sector water en ruimtelijke ordening.

Watertoets

Het waterbeleid voor de 21e eeuw anticipeert op veranderingen in het klimaat die zullen leiden tot hogere rivierafvoeren en grotere neerslag. Het voorkomen van wateroverlast is een belangrijk onderwerp. Eén van de mogelijke oorzaken van wateroverlast is ook de wijze waarop gebieden zijn verstedelijkt of verhard. Ruimtelijke plannen en besluiten kunnen leiden tot een tekort aan mogelijkheden om oppervlaktewater op te vangen, een achteruitgaande waterkwaliteit, grotere veiligheidsrisico's in bedijkte polders, enzovoort. De watertoets heeft als doel deze negatieve effecten te voorkomen en kansen voor het watersysteem te benutten bij het ontwikkelen van ruimtelijke plannen. Deze watertoets is sinds 1 november 2003 wettelijk verplicht voor plannen in het kader van de Wet op de Ruimtelijke Ordening.

Delen van kennis en ervaring

Waterschap Rivierenland wil met het organiseren van de Waterpraktijkdag `Vanuit Water Doordacht!' de kennis en ervaringen delen die samenhangen met de watertoets. Het wil hiermee bereiken dat gemeenten en waterschappen elkaar als samenwerkingspartners weten te vinden bij het vroegtijdig integreren van water in ruimtelijke plannen.

Programma

De ervaringen vanuit de tweede landelijke evaluatie van de watertoets en de regionale invulling van de watertoets door een waterschap, gemeente en projectontwikkelaar zullen centraal staan in het ochtendprogramma. Vanuit de dagelijkse watertoetspraktijk volgen kansen, knelpunten en verbetervoorstellen waar iedereen die met de watertoets van doen heeft, zijn voordeel mee kan doen. Het middagdeel besteedt volop aandacht aan regionale watertoetservaringen en
-ontwikkelingen.