Gemeente Leeuwarden

Zamenhof Zamenhof

Borstbeeld Zamenhof tijdelijk in Stadskantoor

Bron: gemeente Leeuwarden (10-10-2007) Vrijdag 12 oktober beginnen de herinrichtingswerkzaamheden aan het Zamenhofpark. Wethouder Roel Sluiter geeft om 16.30 uur het startsein door het borstbeeld van de heer Zamenhof, dat in het park staat, op een transportwagen richting het Stadskantoor te zetten. Hier krijgt het borstbeeld een tijdelijk onderkomen in de hal van het Stadskantoor tot het Zamenhofpark wordt opgeleverd. Het beeld krijgt dan een nieuwe, prominente plaats in het park.

Het Zamenhofpark krijgt een nieuwe speeltuin, de vijver wordt vergroot en verfraaid en de gemeente pakt een groot deel van de beplanting aan. Daarnaast worden er verfraaiende elementen toegevoegd zoals een mozaïekbank, ontworpen en gemaakt door kinderen uit de wijk. Het resultaat is een mooier, toegankelijker en veiliger park.

Het bijzondere aan de herinrichting van het Zamenhofpark is de manier waarop het ontwerp tot stand is gekomen. De basis voor het ontwerp is de uitkomst van een enquête die door het wijkpanel Tjerk Hiddes/Cambuursterhoek in beide buurten werd gehouden. Uit de enquête bleek dat onderwerpen als toegankelijkheid, speelplekken, veiligheid en verkeer een belangrijke rol spelen in de beleving van het park. Het ontwerp is op basis van deze uitkomst, en in samenwerking met het wijkpanel, ontwikkeld.

De reconstructie wordt deels gefinancierd vanuit project DOEN!. Dit project gaat uit van ideeën van bewoners uit de DOEN!-wijken in Leeuwarden. De verwachting is dat het Zamenhofpark eind dit jaar wordt opgeleverd.