Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van donderdag 11 oktober 2007

Speciaal themanummer Zonnekind voor bijna 180.000 scholiertjes

Alle kinderen tussen 6 en 8 jaar op kindermaat bewust maken van de relatie tussen de verschillende generaties, is het doel van het speciaal themanummer van Zonnekind dat vrijdag 12 oktober onder alle scholiertjes tussen 6 en 8 jaar wordt verspreid. Om ervoor te zorgen dat dit nummer alle scholiertjes bereikt, trekt minister Vanackere voor dit project 29.000 euro uit.

Om kinderen kennis te laten maken met de verschillende generaties, werd van het weekblad "Zonnekind" een speciaal themanummer over grootouders gemaakt. Bijna 180.000 exemplaren hiervan zullen aan de kinderen van het eerste en het tweede leerjaar van alle Vlaamse basisscholen bezorgd worden. Ook de kinderen die niet geabonneerd zijn op Zonnekind, zullen voor een keer een gratis exemplaar ontvangen. Voor leerkrachten is een aparte bijdrage voorzien met suggesties om in de klas rond het thema oma en opa te werken. Minister Vanackere trekt voor dit project 29.000 euro uit.

In het themanummer zijn ook een aantal opdrachten voor de kinderen opgenomen die ze samen met hun grootouders kunnen uitvoeren. Zo worden de kinderen bijvoorbeeld uitgenodigd om een interview af te nemen met hun oma en opa. Nadien vertellen de kinderen in de klas wat ze over hun grootouders door het vraaggesprek geleerd hebben. Tijdens een inleefspel kruipen ze voor een dag in de huid van hun grootouders, waarbij ook de kwaaltjes van het ouder worden ter sprake komen. Er wordt een enquête gehouden over wat kinderen graag met hun grootouders samen doen. Op deze manier maken kleinkinderen en grootouders kennis met elkaars leefwereld en leren ze elkaar beter kennen.