Gemeente Bodegraven

Actief meedenken over De Wijde Wiericke

De Wijde Wiericke.jpg

De afgelopen twee weken is in vijf bijeenkomsten het stedenbouwkundig schetsontwerp voor de nieuwe woonwijk De Wijde Wiericke in Nieuwerbrug besproken. De gemeente heeft in haar bijeenkomsten onderscheid gemaakt in professionele partijen, gebruikers van het plangebied, de jeugd en omwonenden. Als afsluiter is op 8 oktober een debat georganiseerd voor alle geïnteresseerden in Nieuwerbrug.

Het debat op 8 oktober is met ruim 90 geïnteresseerden goed bezocht. In een levendige discussie zijn verschillende onderdelen besproken die in dit stadium van de planontwikkeling van belang zijn. Hoe wordt de nieuwe buurt ontsloten? Hoe wordt de aansluiting op de bestaande bebouwing gemaakt? Waar krijgen voorzieningen als de ijsbaan, de tennisvereniging, de volkstuinen en de voetbalkooi straks een plek in het gebied?

Na een samenvatting van de eerdere bijeenkomsten kregen de bezoekers de gelegenheid om vragen te stellen en suggesties en opmerkingen te geven over het schetsontwerp dat bureau Alle Hosper had gemaakt. Zo werden er vragen gesteld over het aantal woningen. Kan het aantal woningen in De Wijde Wiericke niet omlaag door inbreiding op bestaande locaties? En hoe zit het met de verkeersveiligheid van Nieuwerbrug als er 120 woningen in Nieuwerbrug bij komen? Ook leefden er verschillende ideeën over de plek van de hoofdstraat in de nieuwe buurt.

Om te komen tot ideeën voor De Wijde Wiericke heeft Alle Hosper een analyse gemaakt van onder andere het Nieuwerbrugse landschap en de bestaande bebouwing in Nieuwerbrug. Deze ideeën zijn verwerkt in het stedenbouwkundig schetsontwerp dat in de vijf bijeenkomsten besproken is.

Tijdens de bijeenkomst op maandag 24 september met de professionele partijen (makelaars, Mozaiek Wonen, Ouderenproof en een projectontwikkelaar) zijn voornamelijk de woningtypes besproken. Naar wat voor soort woning is veel vraag in Nieuwerbrug?

Vanzelfsprekend werd op woensdag 26 september, tijdens de bijeenkomst met de gebruikers van het plangebied (tennisvereniging, IJsclub, volkstuinvereniging, de speelweek, de school en de WIN), veel over de locaties van de voorzieningen gesproken. Ook werden er ideeën ingebracht waardoor voorzieningen als de gymzaal en het trapveld makkelijk voor meerdere doeleinden gebruikt kunnen worden. De IJsclub en de speelweek onderstreepten het belang van voldoende ruimte voor hun activiteiten.

Ook de jeugd is betrokken in dit stadium van het ontwikkelen van De Wijde Wiericke. Tijdens de bijeenkomst met de jeugd kwam onder andere duidelijk naar voren dat zij graag een eigen plek willen in Nieuwerbrug om te hangen. Zij gaven hierbij aan dat deze plek niet tot overlast moet zijn voor omwonenden. Het spreekt hen dan ook aan om de voetbalkooi, een geliefde hangplek voor jongeren, bij de voorzieningen zoals de school, gymzaal, speelveld/ijsbaan, tennis en volkstuinen te plaatsen.

Op maandag 1 oktober vond de bijeenkomst met omwonenden van het plangebied plaats. In dit gesprek lag het accent op de aansluiting van de nieuwe buurt met de bestaande bebouwing. Ook de ontsluiting van de buurt, de verkeersveiligheid en parkeren kregen de aandacht. Welke ontsluiting zorgt voor de meest verkeersveilige situatie?

Tijdens alle bijeenkomsten is gewerkt met een zogenaamde puzzelmaquette. Met de verschillende groepen is door middel van inlegstukken op het plangebied gediscussieerd over de inrichting van De Wijde Wiericke. Huizen, tennisbanen, de school, een trapveld en meer op schaal; allerlei indelingen zijn de revue gepasseerd. Omdat er tijdens het debat op 8 oktober teveel mensen aanwezig waren om om de tafel te puzzelen werd de maquette via een videocamera op een scherm geprojecteerd. Alle Hosper kon zo goed in beeld brengen wat de voorkeuren waren van de groepen die eerder een bijeenkomst bezocht hadden. Zo konden de aanwezigen alle suggesties volgen en was voor iedereen goed zichtbaar wat de consequenties van verschillende veranderingen waren.

Het Programma van Eisen, dat ruim een jaar geleden is vastgesteld, is het vertrekpunt voor het stedenbouwkundig schetsontwerp. Sinds april dit jaar is Alle Hosper hiermee in opdracht van de gemeente - bezig. De afgelopen bijeenkomsten zijn bedoeld om van een schetsontwerp naar een voorlopig ontwerp te komen. In de eerste helft van 2008 zal het voorlopig ontwerp gepresenteerd worden, waarna een inspraakperiode volgt voor alle Nieuwerbruggers.