GroenLinks

GroenLinks en FNV in actie voor twee weken betaald vaderverlof

12 oktober 2007

GroenLinks en de FNV willen dat vaders na de bevalling recht krijgen op twee weken betaald vaderverlof. De Raad van State ziet geen belemmeringen in de initiatiefwet van GroenLinks die dat regelt. De FNV heeft reeds duizenden steunbetuigingen van jonge vaders verzameld voor langer kraamverlof voor vaders.

De FNV en GroenLinks vinden de huidige twee dagen kraamverlof veel te weinig. Daarom is de FNV de actie Superpapa gestart en heeft GroenLinks een initiatiefwet gemaakt die zorgt voor twee weken betaald vaderverlof. De actie van de FNV heeft inmiddels al duizenden handtekeningen van jonge vaders opgeleverd. Die handtekeningen worden aanstaande vrijdag aangeboden aan minister Donner van Sociale Zaken op een bijeenkomst van FNV Bouw in Harderwijk. GroenLinks zal daar de initiatiefwet met het advies van de Raad van State presenteren. De opbouwende adviezen van de Raad van State zijn verwerkt in de initiatiefwet, die nu naar de Tweede Kamer wordt gestuurd voor behandeling.De FNV en GroenLinks vinden dat vaders en partners minstens 2 weken betaald kraamverlof moeten krijgen. Nu hebben jonge vaders slechts recht op twee dagen. Dat is niet meer van deze tijd, ook als we kijken naar de landen om ons heen. Er gebeurt nogal wat in je leven als je voor de eerste keer vader wordt, of als! je gezinsuitbreiding krijgt. De moeder heeft je hard nodig direct na de bevalling en bovendien wil je zelf ook wel wat meer tijd om aan je nieuwe zoon of dochter te besteden. Het aanbieden van twee weken betaald vaderverlof is een waardevolle investering. Daardoor kunnen vaders meer genieten van hun kind, kunnen moeders de zorg voor hun kinderen delen, krijgen kinderen meteen aandacht van hun vader en houden werknemers het beter vol. Daarom rekenen de FNV en GroenLinks op brede steun in de Kamer en van de regering. De FNV zal deze eis ook bij werkgevers neerleggen. Als de minister van Sociale Zaken niet over de brug komt, zal de FNV volgend jaar in caos langer kraamverlof gaan afspreken.Ineke van Gent (Kamerlid GroenLinks, 070-3183030)Bianca Teeling (federatiebestuurder FNV, 020-5816551)

Download de brief van de indieners: http://www.groenlinks.nl/2ekamer/31%20071%20Brief%20indieners.pdfDownload het wetsvoorstel: http://www.groenlinks.nl/2ekamer/31%20071%20Commentaar%20RvS.pdfDownload het advies van de Raad van State: http://www.groenlinks.nl/2ekamer/31%20071%20Initiatief%20vaderverlof%20MvT%20nav%20RvS.pdf
_____________________