Sonja Zwemmer winnaar V&VN Zorgaward

12/10/2007 09:27



V&VN



High Tea voorbeeld voor alle zorginstellingen

Sonja Zwemmer winnaar V? Zorgaward

Op donderdag 11 oktober 2007 heeft Ambassadeur van de Zorg Liesbeth Faber de V? Zorgaward 2007 uitgereikt aan Sonja Zwemmer van 't Hamersveld in Leusden voor het project 'High Tea'. De V? Zorgaward 2007 bestaat uit een sculptuur en een cheque van 1000 euro. Alle finalisten, die hebben meegedongen naar de V? Zorgaward zijn voorbeelden van goede zorg en scoren het hoogst op het nut voor de cliënt én de toepasbaarheid door andere verzorgenden, aldus de jury van de V? Zorgaward. De jury is onder de indruk van de passie en het initiatief van de Verzorgenden, evenals staatssecretaris Bussemaker die de bijeenkomst opende.

High Tea-project
In 't Hamersveld in Leusden, onderdeel van de Zorggroep Laak & Eemhoven, praten verzorgenden met bewoners in een veilige en saamhorige sfeer over het reilen en zeilen van de afdeling. Dit gebeurt onder het genot van lekker eten en drinken in een omgeving die herinneringen oproept aan vroeger tijden. Het effect is dat bewoners betrokken zijn bij besluiten in het verzorgingshuis en als normale gesprekpartners betrokken worden bij de dagelijkse gang van zaken. Bewoners zijn daardoor meer open over hun wensen en vragen. Jury-oordeel
De jury heeft het project 'High Tea' als winnaar van de V? Zorgaward gekozen, omdat: het bruikbaar is voor andere verzorgenden en zorginstellingen;
- het High Tea-project ten gunste komt van de bewoner;

- het project een positieve invloed heeft op de samenwerking binnen de afdeling en instelling. De jury van de V? Zorgaward bestond uit Marian Kaljouw, voorzitter V?, Iris van Bennekom, directeur NPCF en Mieke Hollander, V? Verzorgenden. Finalisten Slotdag Tour van de Verzorging
De overige finalisten voor de V? Zorgaward waren:

- Vakantie zonder koffer, van Corry Olsthoorn en Yvonne Schuurmans, Huize Sint Petrus in Berkel en Rodenrijs, onderdeel van Stichting Zorg Compas. Verzorgenden creëren jaarlijks in de eigen instelling voor de bewoners de mogelijkheid om een week met vakantie te gaan. De bewoners zijn zo uit hun dagelijkse routine en beleven zo jaarlijks een periode van rust. Voorafgaand een periode van voorpret en achteraf een periode van herinneringen ophalen. Hier wordt op een mooie wijze vormgegeven aan kwaliteit van leven van de oudere mens, en de betrokkenheid van de verzorgenden bij de bewoners is toegenomen.
- Palliatieve zorg door verzorgenden, van Diana Kooiman en Louise Flanderhijn, het Regionaal Expertise Centrum, onderdeel van Vierstroomzorgring in Zoetermeer. De verzorgenden bieden de patiënt en familie steun en troost in de laatste levensfase. Palliatieve zorg is geïntegreerd op deze somatische afdeling. Door de palliatieve zorg te bieden op een somatische afdeling van een verzorgingshuis, kan de stervende bewoner zoveel als mogelijk en als gewenst meedoen met de dagelijkse activiteiten van de afdeling. De effecten van deze werkwijze zijn opvallend goed.

Verzorgen is een vak
Met de Tour van de Verzorging en de uitreiking van de V? Zorgaward wil Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V?) verzorgenden, helpenden, zorghulpen en studenten helpen om hun goede praktijkvoorbeelden beter over het voetlicht te krijgen. Tegelijk wil V? een dwarsdoorsnede laten zien van ontwikkelingen op de werkvloer.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.