Politie Friesland

Politieberichten van vrijdag 12 oktober

Fryslân, 12-10-2007 o Politieberichten van donderdag 11 oktober 07.00 uur t/m vrijdag 12 oktober 07.00 uur

Leeuwarden: eenzijdige aanrijding met gewonde
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag aan de Vestaweg hulp verleend na een aanrijding van een vrachtwagen tegen een geparkeerde aanhanger met zeecontainer. De 21-jarige
vrachtwagenchauffeur uit Hoogeveen raakte in zijn cabine bekneld en moest door de brandweer uit zijn benarde positie bevrijd worden. Hij liep ernstig beenletsel op en is per ambulance naar het MCL in Leeuwarden gebracht. De vrachtwagen raakte ernstig beschadigd. De toedracht van de aanrijding is nog onduidelijk en wordt door de politie onderzocht. Bureau Ongevallenanalyse stelt een onderzoek in.

Buitenpost: aanrijding tussen personenauto en losgebroken pony De politie heeft woensdagavond aan het Oost assistentie verleend na een aanrijding tussen een personenauto en een losgebroken pony. De aanrijding ontstond toen een 48-jarige automobilist uit Zwaagwesteinde in de richting van Burum reed. In een bocht kwam de auto frontaal in botsing met de pony die in het midden van de weg stond. De pony was op slag dood. De automobilist is door ambulancepersoneel verzorgd in verband met borstklachten. Zijn letsel bleek niet ernstig. De politie informeerde de eigenaar van de pony.

Drachten: officiële opening politiebureau Drachten op vrijdagmiddag 12 oktober
Het verbouwde en vernieuwde politiebureau in Drachten wordt op vrijdagmiddag 12 oktober officieel geopend. De heer L.P. Middel, burgemeester van gemeente Smallingerland, de heer T. Baas, waarnemend burgemeester van Opsterland, en mevrouw M.A. Berndsen-Jansen, korpschef regiopolitie Fryslân, verrichten de officiële
openingshandeling.

Modern gebouw voor 161 politiemedewerkers
Het vernieuwde politiebureau biedt bezoekers een royale ontvangsthal met balie. Tevens kan er gebruik gemaakt worden van enkele spreekkamers voor het opnemen van een aangifte, een advies of een persoonlijk gesprek. Voor de politiemedewerkers zijn diverse werkkamers gecreëerd. Daarnaast zijn er moderne facilitaire ruimtes met professionele apparatuur aanwezig zoals een briefingkamer, het ruime bedrijfsrestaurant en meerdere kleedruimtes. Ook heeft het bureau een verhoorstudio waarin de verhoren digitaal en audiovisueel vastgelegd kunnen worden.
Het bureau huisvest totaal 161 politiefunctionarissen van vijf verschillende teams. Naast 90 medewerkers van de basispolitiezorg, maken nu ook 12 rechercheurs, 30 politiefunctionarissen van het Flexteam inclusief de hondengeleiders, 21 medewerkers van het team Arrestantenzorg en Justitiële Ondersteuning en acht medewerkers van team Informatie gebruik van het nieuwe politiebureau in Drachten.

Huisvesting TGO
Tijdens een zogenaamd Team Grootschalige Opsporing waarbij een team politiefunctionarissen tijdelijk aan een ernstige zaak werkt zoals moord of ontvoering, wordt vanuit bureau Drachten gewerkt. De TGO-medewerkers verrichten hun onderzoek dan samen met de TGO leiding, waaronder de zaaksofficier van justitie, vanuit bureau Drachten.

Huisvestingsplan
De verbouwing en het gedeelte nieuwbouw van bureau Drachten maakt onderdeel uit van het regionaal Huisvestingsplan Regiopolitie Friesland dat op 27 september 2000 door het Regionaal College vastgesteld is. In dit huisvestingsprogramma zijn de plannen en doelstellingen geformuleerd voor twintig locaties van politie Fryslân. Nieuwbouw, kleinere aanpassingen en grootschalige renovaties maken onderdeel uit van het plan. Bureau Drachten is het 18e afgeronde huisvestingsproject en in huisvestingsvolume en personeelscapaciteit het tweede grote politiebureau van politie Fryslân.
Er wordt nog gewerkt aan de volgende locaties: Politie-Brandweer Bolsward (gereed medio 2009), het hoofdbureau in Leeuwarden (gereed eind 2008), Sneek (gereed begin 2008) en nieuwbouw Drachten A7. Volgende week wordt het politiebureau in Harlingen heropend dat huisvesting biedt aan KMAR, KLPD en een team van regiopolitie Fryslân.

Workum: politie onderzoekt bedrijfsinbraak
De politie onderzoekt aan het Noard een bedrijfsinbraak die tussen woensdagavond en donderdagochtend plaatsvond. Uit het pand zijn een tv, een dvd-recorder en een dvd weggenomen. De totale schade wordt geschat op 1.500 euro. Men drong het pand binnen door een raam te forceren. Een 47-jarige inwoner van Mantgum deed aangifte.

Heerenveen: politie houdt drie verdachten aan
De politie heeft donderdagochtend aan de K.R. Poststraat drie verdachten aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Getuigen zagen dat drie jongens een fiets vernielden en schakelden de politie in. Omdat er een goed signalement bekend was kon het trio korte tijd daarna aangehouden worden. Zij zijn voor verhoor naar het bureau gebracht. De jongens verklaarden de fiets van een klasgenoot te hebben gekregen. Ook deze jongen, een 18-jarige inwoner van Heerenveen, wordt nog door de politie verhoord. De vernielde fiets is door de politie meegenomen.

Harlingen: politie houdt twee verdachten aan voor heling
De politie heeft donderdagmiddag twee inwoners van Sneek van 24 en 29 jaar aangehouden op verdenking van heling. De twee hadden bij een bedrijf in Harlingen een buitenboordmotor te koop aangeboden. Eén van de medewerkers herkende de motor. Omdat hij het verhaal van de twee Snekers niet vertrouwde ging de medewerker in de administratie opzoek naar gegevens van de buitenboordmotor. Uit die gegevens bleek dat de twee Snekers niet de eigenaar van de motor waren. Toen de medewerker de twee mannen hiermee confronteerde gingen ze er in een auto vandoor. De politie kon de twee verdachte later die middag in Sneek aanhouden. Ze werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie houdt drie verdachten voor handel en bezit drugs De politie heeft donderdagmiddag bij de Mercuriusfontein in het centrum van de stad drie inwoners van Leeuwarden van 25,33 en 46 jaar aangehouden op verdenking van handel en/of bezit van harddrugs. Agenten waren getuige van twee deals. De twee verkopers werden van 25 en 33 jaar werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De twee werden voor nader onderzoek ingesloten. Ook de 46-jarige koper werd aangehouden. Na verhoor en een proces-verbaal mocht hij het politiebureau verlaten.

Leeuwarden: politie onderzoekt diefstal van tas
De politie onderzoekt de diefstal van een tas van een 57-jarige inwoonster van Leeuwarden. De vrouw werd donderdagmiddag op het fietspad naast de Aldlansdyk door een onbekende man van haar fiets geduwd. De verdachte pakte vervolgens haar schoudertas en ging er vandoor.

Joure: politie houdt verdachte aan voor het verlaten van de plaats van een ongeval
De politie heeft donderdagavond een 57-jarige inwoner van Joure aangehouden op verdenking van het verlaten van de plaats van een ongeval. De man had eerder die dag op de Appelwijk een aanrijding veroorzaakt. De Jouster wilde met zijn auto een groepje fietsers inhalen. Hij zag hierbij vermoedelijk een tegenligger over het hoofd en week uit. Het groepje fietsers kwam hierbij in het nauw, waarna twee van hen ten val kwamen. De bestuurder stapte even uit, waarna hij weer vertrok zonder zijn identiteit kenbaar te maken. Een getuige noteerde het kenteken van de auto en waarschuwde de politie. De twee fietser bleken geen letsel te hebben opgelopen. Donderdagavond kwam de verdachte, op verzoek van de politie, zich melden bij het politiebureau. Hij werd hier aangehouden. Na verhoor en een proces-verbaal mocht hij het bureau weer verlaten.

Leeuwarden: politie onderzoekt diefstal auto
De politie onderzoekt de diefstal van een groene Audi A8 met kenteken NV-RH-91. Een 46-jarige Leeuwarder had donderdagavond op het Stationsplein een afspraak gemaakt met twee potentiële kopers van zijn auto. Na een proefrit door de stad kwam het trio terug op het Stationsplein. De eigenaar stapte uit. Hij was in de veronderstelling dat de twee potentiële kopers ook gingen uitstappen. Dit deden ze echter niet, waarna ze er met de auto vandoor gingen. Ondanks een zoektocht door de politie werd de auto niet meer aangetroffen.

Lemmer: rijbewijs ingevorderd na een forse snelheidsovertreding De politie heeft donderdagavond het rijbewijs van een 41-jarige automobilist uit Werkendam ingevorderd van een forse
snelheidsovertreding. Op de A7 zagen agenten de auto van de verdachte met hoge snelheid van achteren naderen. De bestuurder bleef zeer kort achter de onopvallende politieauto rijden. De agenten gingen naar rechts en besloten om de auto te volgen. Hierbij werden snelheden van 190 kilometer per uur bereikt. De bestuurder pleegde meerdere overtredingen zoals het onnodig links rijden, het rijden over een verdrijvingvlak en bumperkleven. Uiteindelijk konden de agenten de bestuurder nabij Lemmer aan de kant zetten. Hier werd zijn rijbewijs ingevorderd en tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Drachten: politie houdt verdachte aan voor het verlaten van de plaats van een ongeval
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 30-jarige automobilist uit Drachten aangehouden op verdenking van het verlaten van een plaats van een ongeval en het rijden onder invloed van alcohol. De Drachtster botste met zijn auto op de Zuidkade tegen een geparkeerde auto. Hij reed hierbij gelijk door. Een passerende automobilist was getuige van de aanrijding en ging achter de man aan. Op de Zuiderdwarsvaart kwamen beide bestuurders met elkaar in botsing. Ook hier wilde de Drachtster er weer vandoor gaan. Met behulp van omstanders kon dat worden voorkomen. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 825 ug/l, goed voor een rijverbod van tien uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor diefstal
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in de Van Sytzamastraat een 28-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal. Een getuige had gezien dat de Leeuwarder in de Kwekerijstraat steigermateriaal in zijn auto had geladen. De getuige waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. Na een korte zoektocht zagen de agenten de Leeuwarder rijden op de Van Sytzamastraat. Hij kreeg een stopteken, waarna een onderzoek volgde. In de auto van de man lag steigermateriaal afkomstig uit de Kwekerijstraat. Ook bleek na een blaastest dat hij onder invloed van alcohol verkeerde. De Leeuwarder werd hierop aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier weigerde hij om mee te werken aan ademanalyse. De man werd voor nader onderzoek ingesloten.

Heerenveen: burger houdt vandaal aan
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 39-jarige inwoner van Heerenveen geassisteerd bij een aanhouding van een 23-jarige inwoner van Wolvega. De Heerenvener zag dat de verdachte op de Gedempte Molenwijk de spiegel van zijn auto vernielde. Hij bracht de vandaal naar een horecagelegenheid en waarschuwde de politie. De agenten namen de verdachte, die onder invloed van alcohol verkeerde, over. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: auto in brand
De politie heeft vrijdagochtend vroeg de brandweer geassisteerd bij een brand in een geparkeerde auto op het Cambuurplein. Door nog onbekende oorzaak ontstond er brand. De brandweer kwam snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat de auto geheel uitbrandde. De politie stelt een nader onderzoek in.