College voor zorgverzekeringen

CVZ-advies: Uniformeer regeling-waskosten AWBZ-instellingen Publicatiedatum: 12-10-2007
Publicatienummer: 07/08

De kosten voor het wassen van kleding van bewoners van verzorgingshuizen moeten voor hun eigen rekening komen. Nu is dat al het geval in alle andere AWBZ-instellingen. Extra waskosten - als gevolg van een aandoening blijven betaald worden uit de AWBZ. Dit staat in het advies Uniformering regeling waskosten AWBZ-instellingen, dat het College voor zorgverzekeringen (CVZ) aan de staatssecretaris van VWS aanbiedt.

Het CVZ adviseert om de waskosten voor bewoners van alle AWBZ-instellingen uniform te regelen en daarbij aan te sluiten bij de regeling zoals die van oudsher geldt in de AWBZ. Het wassen van kleding komt daarmee ook in verzorgingshuizen ten laste van de verzekerde.

Op dit moment komen de waskosten in AWBZ-instellingen uitgezonderd verzorgingshuizen - voor rekening van de bewoners. Terwijl vanaf 1 april 2003 geldt dat bewoners van alle AWBZ-instellingen eenzelfde eigen bijdrage betalen voor hun verblijf. Door de nu voorgestelde maatregel komen bewoners van verzorgingshuizen in een gelijke financiële positie als bewoners van verpleeghuizen en andere AWBZ-instellingen. Bovendien is het met de invoering van een nieuwe bekostigingsystematiek de zorgzwaartebekostiging - niet meer mogelijk een onderscheid te maken tussen verzorgingshuizen en verpleeghuizen.

Voor de 90 duizend bewoners van een verzorgingshuis betekent het een verhoging van de zelf te maken kosten van tussen de 21 en 35 euro per maand. Het CVZ adviseert om voor de huidige bewoners een overgangstermijn te hanteren van een jaar.

> Rapport uniformering regeling waskosten AWBZ-instellingen