Gemeente Bolsward


vrijdag 12 oktober 2007

Lastenverlichting voor de burgers van Bolsward!

In Bolsward gaat in 2008 veel gebeuren en dat met weinig geld. De lasten van de burgers gaan naar beneden en toch staan er veel nieuwe projecten op stapel.

Voor de burgers daalt de afvalstoffenheffing met ruim 20,00 per maand. De tarieven voor de onroerende zaakbelastingen, de rioolheffing, de hondenbelasting en de leges gaan met de inflatiecorrectie van 1,3% omhoog. De tarieven voor de begrafenisrechten en de leges voor bouwvergunningen stijgen met 5%, overeenkomstig de raadsbesluiten bij de Nota lokale lasten 2007. Concreet betekent dit dat een bewoner van een huurhuis in Bolsward in 2008 ruim 18,00 per jaar goedkoper uit is. Een bewoner van een eigen woning betaalt in 2008 bijna 15,00 minder.

Ondanks dat de belastingen voor de burgers dalen gaat er in 2008 veel gebeuren. Twee basisscholen worden geheel vernieuwd en bij het Marne College komt een gloednieuwe vleugel. Een investering van ruim 10-miljoen die door de gemeente en het Marne College samen wordt opgebracht. De woonomgeving van de wijk Noord I wordt in de komende periode verbeterd. Bij deze verbetering is ruim aandacht voor de verbetering van de verkeerssituatie. Ook ligt het in de lijn van de verwachtingen dat eind 2008 wordt begonnen met de herstructurering van het sportveldencomplex Het Bolwerk. Op dit terrein kunnen na een grondige renovatie zowel de voetballers als de korfballers terecht. De camping wordt naar alle verwachting worden verplaatst naar de stadsgracht. Het op dit terrein aanwezige zwembad krijgt de beschikking over de middelen om het achterstallig onderhoud de komende tijd in te lopen. Ook in dit project wordt fors geïnvesteerd.

De bedrijfsterreinen De Klokslag en De Wymert worden gerevitaliseerd. Het groen wordt aangepast en de structuur wordt verbeterd. De bedrijfsterreinen krijgen een injectie van 3-miljoen. Ook de ondernemingen leveren daaraan een financiële bijdrage.

De financiële dekking van het bijgestelde Ruimtelijk Economisch Ontwikkelingsplan (Reop) is ook in deze begroting vastgelegd. Voor diverse projecten zijn gelden beschikbaar gesteld die bijdragen aan een verbetering van de woon- en leefsituatie in Bolsward. Voor deze projecten is in komende begrotingsperiode 1,4-miljoen beschikbaar.

Al met al gaat er in Bolsward heel veel gebeuren en dat terwijl de lasten voor de inwoners lager worden.

Toegevoegde document(en)
Adobe Acrobat Reader downloaden! Documenten beschikbaar in het PDF-formaat kunt u bekijken met de (gratis) Acrobat Reader van Adobe. Wanneer deze niet automatisch wordt opgestart wanneer u op de gewenste documenten klikt, dan kunt u deze installeren door op de hiernaast weergegeven Acrobat-banner te klikken.
PDF Document
programmabegroting2008.pdf (562Kb)
programmabegroting