Gemeente Putten

Putten, 12 oktober 2007

Het college van burgemeester en wethouders van Putten heeft het initiatief genomen om samen met het Industrieel Overleg Putten (IOP) te zorgen voor voldoende goede kwalitatieve ruimte voor bedrijven op de langere termijn.

Om zorg te dragen voor voldoende kwalitatieve ruimte in de toekomst, is het enerzijds noodzakelijk om te onderzoeken hoe de bestaande bedrijventerreinen Keizerswoert en Hoge Eng en de bedrijvigheid op en rondom de Ambachtstraat er nu voorstaan. Anderzijds is afstemming noodzakelijk met de nieuw te ontwikkelen bedrijventerreinen (nieuwe fase Keizerswoert en het nieuw privaat te ontwikkelen bedrijventerrein Smidspol, grenzend aan de gemeente Nijkerk).

Zijn op de bestaande terreinen de bedrijven nog tevreden, zijn er nog voldoende uitbreidingsmogelijkheden en is de bereikbaarheid goed of is sprake van veroudering, verpaupering, leegstand, slechte ontsluiting en ontevreden bedrijven? Zitten de juiste bedrijven op de juiste plaats en is de continuïteit op langere termijn gewaarborgd voor de bedrijven en de werkgelegenheid? Zijn er locaties waar herontwikkeling nodig is door de aanpak van leegstand en het creëren van nieuwe ruimte door bijvoorbeeld het verplaatsen van bedrijven, of is transformatie (bestemmingswijziging naar andere functies) gewenst? Hoe verhouden de bestaande bedrijventerreinen zich tot de nieuw te ontwikkelen terreinen?

Veel vragen waarop de gemeente en het bedrijfsleven het komende jaar antwoorden willen krijgen.

Vitale en goed ontsloten industrieterreinen zijn een voorwaarde voor een gezonde economische groei en daarom is dit project van groot belang voor Putten, aldus de wethouders Fabriek en Gerritsen, die als bestuurlijke trekkers fungeren.

De heer Groenendijk van het IOP: Het zal duidelijk zijn dat wij deze aanpak van harte ondersteunen en vragen zeker van onze leden een positieve instelling t.o.v. de toekomst van Keizerswoert/Hoge Eng en Ambachtstraat en de hierop gevestigde bedrijven in Putten.

De gemeente heeft Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland (Oost NV) gevraagd om als neutrale partij het proces te coördineren.

Oost NV heeft een voorstel gedaan voor de aanpak in een drietal fasen.

fase 1: Opstellen van een startnotitie.

Het gaat hierbij om het inventariseren van de kansen en knelpunten via gesprekken met alle betrokkenen. Zo ontstaat een nulmeting op basis waarvan we verder kunnen gaan bouwen. Deze fase loopt van oktober tot en met december 2007.

fase 2: Het opstellen van een masterplan en uitvoeringsplan.

Om de kansen te kunnen realiseren en de knelpunten te kunnen wegnemen, worden concrete projecten uitgewerkt. Deze fase loopt in 2008.

fase 3: De uitvoeringsfase.

De projecten worden uitgevoerd vanaf 2009. Waarschijnlijk zal de uitvoering meerdere jaren gaan plaatsvinden.

De gemeente Putten, het IOP en Oost NV streven er naar om alle betrokkenen zo goed mogelijk bij dit proces te betrekken. Oost NV zal in de eerste fase, naast gesprekken met de gemeente en bedrijven, ook gesprekken voeren met de WCP (Winkeliersvereniging Centrum Putten), JOOP (Jongere Ondernemers Putten) en enkele omwonenden.

Zodra fase 1 is afgerond, zal er een voorlichtingsbijeenkomst worden gehouden die voor alle geïnteresseerden toegankelijk zal zijn. De verwachting is dat deze bijeenkomst in de 3^e week van december a.s. zal plaatsvinden.