Partij voor de Vrijheid (PVV)


vrijdag 12 oktober 2007
Op initiatief van Fleur Agema was er donderdagavond 11 oktober 2007 een spoeddebat over het gehandicaptenvervoer.

Het vervoer voor chronisch zieken en gehandicapten in ons land is dramatisch slecht. Het is een schande telkens weer te moeten horen of lezen dat mensen in een rolstoel uren moeten wachten voordat ze worden opgehaald, kilometers worden omgeleid, bang zijn om te klagen of pas diep in de nacht weer thuisgebracht worden, zoals de heer Bos die om half vijf 's nachts thuis aankwam terwijl hij om elf uur 's avonds opgehaald zou worden.

En dit alles terwijl PvdA Kamerlid Van Dijken dinsdag in de uitzending van Radar nog zei dat meedoen het motto is van dit kabinet. Vooral ook omdat dit niet nieuw is, dit is al jaren zo. Hier vanavond nog moeten we duidelijk maken dat dit zo niet kan en ook niet mag. Meedoen is meedoen en niet thuiszitten, bang zijn of urenlang wachten.

Wanneer slechts 3% van de 135 duizend chronisch zieken en gehandicapten met een Valyspas meer dan 750 kilometer per jaar gebruik maakt van gehandicaptenvervoer, dan moeten we die norm niet eens verhogen maar gewoon afschaffen. Meedoen betekent dat chronisch zieken en gehandicapten kunnen reizen wanneer ze willen. Te meer omdat ze gewoon betalen voor de rit (16 cent per kilometer). Graag een toezegging van de staatssecretaris.

Het is nu toegestaan dat ritten worden gecombineerd en daardoor twee keer zo lang duren. Dat is in de eerste plaats geen fatsoenlijke omgang en er moet ook rekening gehouden worden met het gegeven dat een rit voor een gehandicapte of chronisch zieke zeer belastend kan zijn. Wij willen daarom af van die gecombineerde ritten. Gaarne een toezegging van de staatssecretaris.

Het ontbreekt aan een fatsoenlijke, landelijk aangestuurde onafhankelijke klachtenregeling voor alle vervoerders van chronisch zieken, gehandicapten en leerlingen. Mensen zijn zelfs bang dat klagen de dienstverlening alleen maar erger maakt. Bijvoorbeeld mevrouw De Loo. Haar dochter is meervoudig gehandicapt en ze had een klacht (haar dochter was zoekgeraakt door de vervoerder). De vervoerder zei hierop tegen haar: "Wat zou je ervan vinden als je dochter op de fiets moet?" Dat is onverteerbaar. Graag een toezegging van de staatssecretaris dat er een landelijke onafhankelijke klachtenregeling komt.

Tenslotte. Geen chronisch zieke of gehandicapte mag in ons land nog langer te laat worden opgehaald voor een bezoek aan het ziekenhuis of een dokter en meneer en mevrouw Bisschop die dit jaar negentig worden moeten niet achter de geraniums komen te zitten, maar een kopje koffie kunnen gaan drinken of naar een tentoonstelling kunnen gaan.

Motie 1
constaterende, dat slechts 3% van de chronisch zieken en gehandicapten het persoonlijk kilometer budget van 750 km per jaar overschrijdt;

van mening, dat alle mensen volwaardig moeten kunnen meedoen in de samenleving;

verzoekt de regering de limiet op het persoonlijk kilometerbudget af te schaffen,

Motie 2
constaterende, dat combinatieritten 2 maal zo lang mogen duren als een solorit;

overwegende, dat de duur van een rit zeer belastend kan zijn voor chronisch zieken en gehandicapten;

verzoekt de regering te bewerkstelligen dat combinatieritten niet langer toegestaan zijn,

Motie 3
verzoekt de regering te bewerkstelligen dat er een landelijk onafhankelijk meldpunt voor klachten over vervoersvoorzieningen voor doelgroepenvervoer komt,


____________________