Politie Groningen

Vrijdag 12 oktober 2007

Provincie Groningen, 12-10-2007

Groningen: op de vlucht zonder rijbewijs

Een 33-jarige automobilist uit Groningen sloeg donderdagmiddag op de vlucht voor agenten, omdat hij zonder rijbewijs reed. Agenten zagen dat hij op een zebrapad op de Antonius Deusinglaan geen voorrang verleende aan overstekende voetgangers. Hij gebaarde zelfs dat ze aan de kant moesten gaan voor hem. Toen de agent zich legitimeerde, ging de verdachte er als een speer vandoor. Hij reed over een doorgetrokken streep, negeerde het rode verkeerslicht en reed in de Langestraat, de Wipstraat en het Boterdiep tegen het verkeer in. Hij stopte uiteindelijk op een parkeerplaats aan het Boterdiep. Daar werd hij uit de auto gepraat en kon hij worden aangehouden. De reden voor zijn vlucht: hij reed zonder rijbewijs. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: mogelijke inbreker betrapt

De politie heeft donderdagmiddag bij een woning aan de Gerard Doustraat een 46-jarige Stadjer aangehouden. Een bewoonster zag dat de man bij een andere woning een ruit vernielde. Agenten troffen hem achter de woning. Hij werd ingerekend voor een poging inbraak. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: personeel betrapt winkeldieven

Medewerkers van een supermarkt aan de Eikenlaan hebben donderdagmiddag een man en een vrouw betrapt op winkeldiefstal. Het tweetal gedroeg zich vervelend en agressief. De politie werd gewaarschuwd. De twee waren echter al gevlogen, maar de man meldde zich bij de agenten. Zijn vriendin was er wel vandoor gegaan. De 22-jarige man uit Rekken mocht na verhoor het politiebureau weer verlaten. De politie stelt een onderzoek in.

Groningen: overlastveroorzaker heeft mesje op zak

Een 45-jarige Stadjer is donderdagnacht in de Oude Kijk in 't Jatstraat aangehouden. Politiebikers surveilleerden in de binnenstad toen ze de Stadjer onder een afdakje zagen staan. Toen ze hem aanspraken, viel een mesje uit zijn jas. Hij werd aangehouden en hij deed vrijwillig afstand van het mesje. Hij kreeg een bekeuring mee, toen hij het politiebureau weer mocht verlaten.

Groningen: bestelbus vol hennep

De politie heeft donderdagavond in de Davidstraat een bestelbus in beslag genomen. Een getuige zag dat een aantal mannen de auto inlaadden met vuilniszakken vol hennep. Hij belde de politie. Agenten namen een kijkje en roken een sterke hennepgeur. Na enige tijd te posten bleek niemand meer op de bus af te komen. De bus werd meegenomen naar een politiebureau. Daar bleek de bestelbus geheel vol te staan met vuilniszakken vol hennep. De politie stelt een onderzoek in.

Groningen: winkeldieven ingesloten

Twee mannen uit Hoogezand (31 en 35 jaar) zijn donderdagavond bij een elektronicazaak aangehouden voor diefstal van in ieder geval twee digitale camera's. Een voor een werd een verpakking met inhoud opengemaakt, waarna het in een tas verdween. Bij de deur werden de heren aangesproken door medewerkers en werd de politie ingelicht. Het is nog niet bekend wat exact de buit is. De twee zijn ingesloten voor nader onderzoek.

Groningen: man mishandeld

Een 21-jarige Stadjer is donderdagnacht in de Poelestraat mishandeld door twee mannen. Een van de verdachten, een 20-jarige man uit Eenrum, werd direct op aanwijzing van het slachtoffer door agenten aangehouden. De ander wist te ontkomen. De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht en wie er betrokken waren bij de mishandeling. Of de 21-jarige letsel heeft opgelopen, is niet bekend.

Groningen: valse 112-melding

Een 18-jarige man uit Kloosterhaar is donderdagnacht in de Poelestraat aangehouden. Hij belde vanuit een telefooncel in de Poelestraat en stelde zich voor als 'Jan Smit'. Hij vertelde dat het daar niet goed ging en dat er iemand was neergestoken. Cameratoezicht liet al gauw zien dat er niets aan de hand was en dat het om een valse melding ging. Hierop werd de verdachte met behulp van cameratoezicht aangehouden. In eerste instantie ontkende hij, maar na het horen van de geluidsband bekende hij uiteindelijk toch. Tegen 'Jan Smit' wordt proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: politie controleert verkeer

De politie heeft donderdag op verschillende locaties in Groningen het verkeer gecontroleerd. Op de Eikenlaan werd donderdagvond op fietsverlichting gecontroleerd. Hierbij werden 57 bekeuringen uitgedeeld. Op de Concourslaan controleerden agenten op alcohol. In totaal werden 32 automobilisten aan een blaastest onderworpen. Niemand bleek onder invloed te zijn. Wel bleek een automobilist onverzekerd te rijden. Zijn auto werd bij een politiebureau gestald en de bestuurder kreeg hiervoor een bekeuring. Ook aan de Rademarkt en de Bedumerweg werden automobilisten gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Ook daar een positief resultaat, op één bestuurder na. In totaal werden 322 automobilisten gecontroleerd op het rijden onder invloed. De 38-jarige bestuurder bleek bij de ademanalysetest ruim 0,75 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Nieuwe Pekela: vernielingen na joyriding graafmachine

De politie heeft donderdag aangiftes opgenomen van vernieling en joyriding. Onbekenden hebben in de nacht van dinsdag op woensdag en woensdag op donderdag illegaal gebruik gemaakt van een graafmachine. Deze machine stond geparkeerd op de Doorsneeweg in Nieuwe Pekela. Er werden vernielingen gepleegd aan een betonpad en aan walbeschoeiing, schotten en palen. Ook werd grond van een weiland in een sloot gegooid. De graafmachine raakte bij de joyriding ook beschadigd. De totale schade wordt geschat op zo'n 15.000 euro. De politie is een onderzoek begonnen. Mensen die informatie hebben over de beschadigingen en de joyriding, worden gevraagd contact op te nemen met de politie. Dat is mogelijk via het landelijke telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

Sappemeer: aangehouden na verdachte situatie

De politie heeft donderdagnacht op de Vosholen in Sappemeer een 37-jarige automobilist uit Sneek aangehouden. De Fries stond op de Vosholen met zijn auto langs de kant van de weg. Toen hij een politieauto zag naderen, reed hij weg om vervolgens op een andere plaats zijn auto te parkeren. Agenten vonden dit vreemd en wilden de man controleren. Zodra zij het portier openden, kwam hen een alcohollucht tegemoet. De man kon de agenten geen rijbewijs tonen. Ze vroegen de automobilist uit de auto te stappen, maar die maakte juist aanstalte om weg te rijden. Daarop werd hij uit de auto getrokken door een van de dienders. Op de passagierstoel lag een zakje softdrugs. De man verzette zich bij zijn aanhouding en werd overgebracht naar het politiebureau. Daar weigerde hij een bloedproef. De man werd in de vroege ochtend vrijgelaten en krijgt zijn auto pas mee als hij zijn rijbewijs op het bureau brengt. De politie maakt proces-verbaal op.

Adorp: bromfietser raakt auto's

Een 19-jarige bromfietser uit Kloosterburen is donderdagmorgen gewond geraakt in Adorp. De jongeman reed op een fietspad vanuit de richting Sauwerd. Een 29-jarige automobilist kwam van een uitrit op de Provinciale weg en zag de bromfietser over het hoofd. De jongeman schampte de voorzijde van de auto en ging onderuit. Doordat hij op het wegdek doorgleed, kwam hij in aanraking met de achterkant van een langsrijdende vrachtwagen. De vrachtwagen heeft vermoedelijk niets van het incident vernomen. De bromfietser is met voetletsel naar een ziekenhuis gebracht. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Bellingwolde: transportcontrole bebouwde kom

Bij een transportcontrole op de Rhederweg in Bellingwolde heeft de politie donderdagmorgen vier vrachtwagenchauffeurs bekeurd. Twee chauffeurs, die gevaarlijke stoffen vervoerden, gaven aan deze weg als sluiproute te gebruiken. Het was de bestuurders bekend dat zij met gevaarlijke stoffen in principe niet door de bebouwde kom mogen rijden. Een van de chauffeurs gaf echter aan dat deze route richting Duitsland tijdwinst opleverde ten opzichte van de A7. Twee andere vrachtwagenbestuurders werden bekeurd omdat zij niet de juiste papieren bij hun lading hadden. De politie maakt proces-verbaal op.

Appingedam: bromfietser gewond

Een 17-jarige bromfietser uit Sappemeer is donderdagmorgen gewond geraakt bij een rotonde op de kruising Farmsumerweg en de Professor D. Blecourtstraat in Appingedam. De bromfietser haalde op de Farmsumerweg vlak voor de rotonde een tractor in en deed dit door gebruik te maken van het fietspad. Ter hoogte van de rotonde zag hij een 46-jarige automobiliste uit Appingedam over hoofd en gaf haar geen voorrang. De automobiliste kon een aanrijding niet meer voorkomen. De jongeman is voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft donderdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Wagenborgen, N362: aantal geregistreerde voertuigen: 303, aantal overtredingen: 36, hoogst gemeten snelheid: 109 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Appingedam, Woldweg: aantal geregistreerde voertuigen: 1254, aantal overtredingen: 103, hoogst gemeten snelheid: 83 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Startenhuizen, N46: aantal geregistreerde voertuigen: 300, aantal overtredingen: 49, hoogst gemeten snelheid: 155 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.

Leek, Auwemalaan: aantal geregistreerde voertuigen: 1389, aantal overtredingen: 41, hoogst gemeten snelheid: 77 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Zevenhuizen, Hoofddiep: aantal geregistreerde voertuigen: 591, aantal overtredingen: 58, hoogst gemeten snelheid: 81 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Veendam, KJ de Vriezestraat: aantal geregistreerde voertuigen: 718, aantal overtredingen: 95, hoogst gemeten snelheid: 97 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.