Partij voor de Vrijheid (PVV)


vrijdag 12 oktober 2007
Inbreng Fleur Agema Algemeen Overleg Prep Camps Het doel van de campussen van de minister Rouvoet (en Hirsch Ballin) is motivering, scholing en arbeidstoeleiding. De doelgroep betreft jongeren tussen de 12 en 27 jaar zonder zicht op opleiding of baan die met de gebruikelijke instrumenten niet worden bereikt. Die `gebruikelijke instrumenten' zijn dat de leerplicht (tot 16 jaar), de kwalificatieplicht (tot 18 jaar), de leerwerkplicht (tot 27 jaar) of worden de jeugdinstellingen bedoeld?

De vraag die hier eigenlijk gesteld en beantwoord moet worden is waarom deze doelgroep niet met de `gebruikelijke instrumenten' bereikt wordt. Daar doet de minister nog niet eens de kleinste aanzet toe.

Wel benoemt hij een dapper doel. Met de campussen wil de minister de jeugdcriminaliteit met maar liefst 10% terugdringen. Per wanneer? Dat zegt hij niet. Hoe groot de groep is? Dat weet hij niet. Maar ik verzeker u, met deze doelstelling heeft u heel erg veel campussen nodig. Want wat u eigenlijk wilt, is de harde kern van de jeugdige draaideurcriminelen te pakken krijgen. Als u dat wil, dan zult u een ander stuk moeten schrijven, want hiermee redt u het niet. Dit is uw laatste redmiddel om de vrije val van de jeugdcriminaliteit te stoppen, uw laatste strohalm en daardoor is het pijnlijk dat een gevoel van realiteitszin in dit voorstel totaal ontbreekt.

Geloof me, ze lachen u recht in uw gezicht uit. De opzet van de campussen is veel te vrijblijvend. Zo wordt deze jongeren de `gelegenheid' gegeven een startkwalificatie of diploma te halen. Nou, er mag best iets terug verwacht worden van de jongeren voor de investering die de samenleving in hen wil doen. Bijvoorbeeld een daadwerkelijk behaald diploma.

Maar wat vooral moet gebeuren is dat die jongeren helemaal de kans niet moeten krijgen om zich te misdragen of op het slechte pad te belanden. Ze moeten gewoon op school zitten. Het moet gewoon zijn dat de kinderen in die achterstandswijken op school zijn van 8 tot 16 uur. Dat er leraren en conciërges met gezag zijn en dat ze het wel uit hun hoofd laten om te gaan lopen stieren, te spijbelen of de buurt te terroriseren.

Neem bijvoorbeeld Amsterdam. Hoe bereikt u de 70% Marokkaanse jongens die het onderwijs verlaten zonder diploma, of de 40% van hen die werkloos is?* Hoe bereikt u de Marokkaanse en Antilliaanse jongeren in de leeftijd van 12-17 jaar die wel tot 31 keer vaker verdacht zijn van diefstal met geweld dan een Nederlander?** Ter verduidelijking citeer ik mv. Jurgens: "In de Westelijke Tuinsteden huizen inmiddels al een paar honderd Marokkaanse `probleemgezinnen': grote gezinnen, waarvan kinderen en ouders soms gezamenlijk op rooftocht gaan, waar verslaving speelt, schulden, zwakzinnigheid, huiselijk en seksueel geweld, extreme armoede, vervuiling, psychiatrische of opvoedingsproblemen." Einde citaat.

Daar moet u oog voor hebben, dat moet u aanpakken. Geen likje verf in de achterstandswijken, maar schoonvegen die straten. Eisen stellen aan deze straatterroristen: je werkt of je leert en anders is het: de straat uit, de wijk uit, het land uit. Doet u dat niet dan is uw idee van campussen is het volgende idee dat hopeloos mislukt, dat zijn doelen niet haalt en dat tegen die tijd wel vele miljoenen aan belastinggeld heeft gekost.


* Marokkanen in Amsterdam, Dienst O+S, 2006
** Allochtone en autochtone verdachten van verschillende delicttypen nader bekeken, WODC, 2007


____________________