Gemeente Voerendaal


Voerendaal Actueel - Nieuws

12/10/2007 - Nieuw afvalinzamelsysteem per 1 januari 2008.

In september heeft de gemeenteraad besloten om vanaf 1 januari 2008 over te gaan op een nieuw afvalinzamelsysteem: het volume/frequentie-systeem.

Wat is een volume/frequentie-systeem?

Bij het volume/frequentie-systeem wordt de afvalstoffenheffing gebaseerd op een vast tarief dat voor iedereen gelijk is én een variabel tarief. Dat variabel tarief is afhankelijk van het volume van uw afvalcontainers (de grootte van de container, 140 of 240 liter) en het aantal keer dat u afval aanbiedt.

Waarom een nieuw inzamelsysteem?

Door allerlei milieueisen wordt de inzameling en verwerking van afval steeds duurder. Deze kosten worden aan u doorberekend via de afvalstoffenheffing. Met het nieuwe inzamelsysteem worden de kosten eerlijker verdeeld: iemand die zijn afval goed scheidt en dus weinig afval aanbiedt, betaalt minder dan iemand die zijn afval minder goed scheidt en daardoor meer afval aanbiedt. Hierdoor zullen we nog bewuster met ons afval moeten omgaan wat zal leiden tot minder en beter gescheiden afval. En dat scheelt niet alleen in de kosten, maar is ook beter voor het milieu.

Hoe werkt het systeem?

Momenteel staan in Voerendaal alleen kleine 140 liter afvalcontainers. In het nieuwe systeem krijgt u de keuzemogelijkheid voor een kleine 140 liter of een grote 240 liter container. Dit geldt zowel voor restafval als GFT-afval. Daarnaast blijft de mogelijkheid bestaan om één of meerdere extra containers aan te schaffen.

Alle containers zijn voorzien van een chip. Deze chip bevat gegevens over uw adres, soort (GFT- of restafval) en volume (140 of 240 liter) van de container. Iedere keer dat uw container door de vuilniswagen wordt geleegd, wordt dit door speciale apparatuur geregistreerd. Op basis daarvan wordt het variabele deel van uw afvalstoffenheffing berekend.

Sommige mensen denken dat de container ook wordt gewogen, maar dat is NIET het geval. De vuilniswagen is níet uitgerust met weegapparatuur.

Hoe werkt het systeem voor mensen die gebruik maken van een verzamelcontainer, bijvoorbeeld bij hoogbouw?

Er wordt naar gestreefd alle bovengrondse verzamelcontainers voor restafval in Voerendaal vóór 1 januari 2008 te vervangen door ondergrondse verzamelcontainers met toegangscontrole. Inwoners die aangewezen zijn op deze ondergrondse containers krijgen hiervoor een speciale toegangspas met een chip. Ook deze chip bevat een unieke code die is gekoppeld aan het adres. Met deze pas kan de klep van de ondergrondse verzamelcontainers geopend worden om afval aan te bieden. Op dat moment wordt een aanbieding geregistreerd op het adres.

Informatiepakket

Deze week krijgt u een uitgebreid informatiepakket thuisbezorgd, waarin wordt uitgelegd hoe het systeem precies werkt. Ook vindt u hierin antwoorden op veelgestelde vragen. Heeft u na het lezen van deze informatie toch nog vragen, dan kunt u bellen met het speciale gratis informatienummer: 0800 22 55 789 (bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur) of kijk op www.minderafval.info.