Ministerie van Defensie

12-10-2007 10:43

URN TIMO SMEEHUIJZEN BIJGEZET OP EREVELD LOENEN

Foto: Oorlogsgravenstichting - Een laatste groet voor Timo

De urn van soldaat der eerste klasse Timo Smeehuijzen is gisteren bijgezet op het Nederlands ereveld Loenen in de gemeente Apeldoorn. Smeehuijzen kwam op 15 juni om bij een zelfmoordaanslag in Uruzgan. Daarbij verloor ook een aantal Afghaanse burgers, onder wie zeven kinderen het leven.

Timoâs vader hield tijdens de bijzetting, die in besloten kring plaatsvond, een toespraak. Twee militaire raadsleden spraken een overdenking uit. De plechtigheid werd bijgewoond door een aantal militairen met wie Timo diende in Uruzgan.

Foto: Oorlogsgravenstichting - Timo Smeehuijzen rust op het ereveld in vak A, grafnummer 841

Nederlandse militairen die omkomen tijdens humanitaire en vredesmissies worden sinds 1989 aangemerkt als oorlogsslachtoffer. Zij kunnen dan op het Nederlandse ereveld Loenen worden begraven. Het ereveld is aangelegd in opdracht van de Oorlogsgravenstichting en werd in 1949 geopend door Prinses Wilhelmina. Er rusten daar nu 3740 Nederlandse oorlogsslachtoffers. Zij kwamen sinds 9 mei 1940 onder verschillende omstandigheden om het leven.

De Oorlogsgravenstichting is op 13 september 1946 in het leven geroepen en houdt wereldwijd de nagedachtenis aan 180.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers in ere.