Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD)

Persbericht: Tijdens de herfstvakantie: 1001 Markten Festival op alle markten in Nederland
Datum: 10/10/2007

Tijdens de komende herfstvakantie vindt het 1001 Markten Festival plaats. Dan organiseren de markten in Nederland gezamenlijk allerlei feestelijke activiteiten: van kinderkermis tot wereldmarkt, van proeverij tot loterij. Alle markten doen mee aan het SMS-spel waarmee gratis shoppen op de markt te winnen is. Met het 1001 Markten Festival willen de Nederlandse markten hun miljoenen klanten in het zonnetje zetten. De Nederlandse consument besteedt jaarlijks meer dan 3 miljard euro op de markt. Daarmee is de markt een belangrijke factor voor de Nederlandse economie. Op www.naardemarkt.nl is per woonplaats het hele programma van het 1001 Markten Festival te vinden.

In de herfstvakantie is er elke dag wel iets bijzonders te beleven op de markt. De activiteiten variëren van mosselen proeven in Enschede, met een rondvaartboot van markt naar markt in Amsterdam, een stadsomroepersconcours in Krimpen a/d IJssel tot een 1001 Prijzenfestival in Terneuzen. Natuurlijk met veel entertainment voor de kinderen. Markten in de regio Noord organiseren hun 1001 Markten Festival in de week van 13 t/m 21 oktober, in de regio Zuid / Midden in de week van 20 t/m 28 oktober.

Kans op gratis shoppen op de markt
Tijdens het 1001 Markten Festival maken 300 marktbezoekers kans op gratis shoppen ter waarde van ⬠50,- op hun âeigenâ markt. Drie hoofdprijswinnaars gaan op reis naar een van de drie mooiste versmarkten van Europa: Mercat de la Boqueria in Barcelona, Borough Market in Londen en Központi Vàsàrcsarnok in Boedapest. Meedoen kan door vanaf de markt een sms-je te sturen naar nummer 2020 met de tekst MARKT .

Cijfers onderstrepen populariteit markt
De populariteit van de markt is ongetwijfeld te danken aan de enorme variëteit van het aanbod. Ook bij startende ondernemers is de markt populair. Bijna een kwart van alle starters in de detailhandel begint op de markt. In totaal zijn zoân 24.000 ondernemers actief in de ambulante handel. Op de 1000 markten zijn 40.000 marktkramen te vinden. Dit betekent dat er iedere week ruim twee miljoen vierkante meter verkoopoppervlakte wordt opgebouwd: dat is twee keer zoveel als alle winkels in Amsterdam bij elkaar.