Gemeente Den Haag

De Haagse gemeenteraad heeft ingestemd met het bestemmingsplan Congresgebouw en omgeving. Vooral het belang van de versterking van de rol van Den Haag als internationale stad werd door de meeste fracties gedeeld.

Wel maakten een aantal fracties zich zorgen over de veiligheid door de bouwplannen van Europol in de omgeving van het Congresgebouw. In een gezamenlijke motie van D66, CDA, ChristenUnie/SGP , Haagse Stads Partij, SP en Politieke Partij Scheveningen werd het college verzocht om de raad inzicht te geven in beschikbare alternatieven voor de vestiging van internationale instellingen. Deze motie, die door D66 was geïnitieerd, werd echter niet aangenomen door de meerderheid van de raad. Gezien de gedeelde zorg over de veiligheidsaspecten van het bestemmingsplan, zegde Wethouder Norder toe om in het college te zullen bespreken welke maatregelen getroffen kunnen worden om het gevoel van onveiligheid bij de burger te verminderen.

Een aantal fracties, waaronder D66, SP en ChristenUnie/SGP waren minder tevreden over de volgorde waarin het bestemmingsplan is behandeld. De raad had eerder ingestemd met de bouwplannen vóórdat er een bestemmingsplan was gemaakt. Dit was door het college voorgesteld om in een hoog tempo de zogeheten witte vlekken in de stad te vullen. PvdA is blij dat het bestemmingsplan er is, waardoor burgers nu meer zekerheid krijgen over de plannen. Ook Groen Links is tevreden met het bestemmingsplan en zegt blij te zijn met de toezegging van het college om het gebied toegankelijk te houden. VVD is eveneens tevreden met het plan, omdat dit tegemoet komt aan de versterking van de positie van Den Haag als internationale stad.

Raad steunt unaniem uitgangspuntennota lijn 11 zone Transvaal en Regentesse Zuid
De raad reageerde unaniem enthousiast over de uitgangspuntennota van het college voor de lijn 11 zone Transvaal en Regentesse. Wethouder Norder deelde de mening van de fracties van SP, Islam Democraten, LPF en VVD dat het geplande culturele centrum meerdere culturen tot uitdrukking moet laten komen. Solidair Nederland is tevreden met de nota, maar vraagt aandacht voor de inspraak van bewoners over onder meer het verkeersplan. Wethouder Norder juicht inspraak vanuit de ondernemers en bewoners in de omgeving toe.

Nieuw fractievertegenwoordiger
De heer D.A. Groenewold is beëdigd als nieuw fractievertegenwoordiger voor Politiek Partij Scheveningen.

Een samenvatting van deze vergadering is maandag 15 oktober te zien op Den Haag TV en op politiek.residentie.net. De volgende vergadering van de raad vindt donderdag 18 oktober plaats. Ook die zal geheel live te volgen zijn op beide kanalen