Gemeente Den Haag

Voor brommobielen gelden in Den Haag vanaf 1 januari 2008 dezelfde regels als voor autos. Het college van B&W wil dat brommobielen, die qua uiterlijk lijken op kleine personenautos, alleen nog op de rijbaan of in parkeervakken parkeren. Ook moet voor een brommobiel een parkeerkaartje worden gekocht. Voor gehandicaptenvoertuigen verandert er niets.

Meer brommobielen
Het aantal brommobielen in Den Haag neemt steeds verder toe. De mobielen nemen samen steeds meer (parkeer)ruimte in beslag. Een brommobiel dient zich volgens de wet te gedragen als een auto. Bij overtredingen werd in het verleden niet gehandhaafd, omdat niet kon worden nagegaan wie de eigenaar was. Tegenwoordig moeten brommobielen een kenteken dragen en is de eigenaar wel te achterhalen.

Parkeerregels
Waar betaald parkeren geldt, moeten brommobielen parkeren met een geldig betalingsbewijs zoals een ticket uit de parkeerautomaat, een parkeervergunning, bezoekerspas of een aangemelde GSM-parkeerkaart. Voor een brommobiel kan, net als voor een auto, een parkeervergunning worden aangevraagd. Parkeert een brommobiel zonder geldig betalingsbewijs, dan riskeert de eigenaar een naheffingsaanslag.

Meer informatie over parkeren in Den Haag of het aanvragen van een parkeervergunning

Geen verandering gehandicaptenvoertuig
Een gehandicaptenvoertuig is te herkennen aan een verzekeringsplaatje aan de achterzijde. Omdat voor de gehandicaptenvoertuigen geen kentekenregistratie geldt, verandert er voor deze voertuigen niets. Deze voertuigen mogen op de rijbaan, fiets- en voetpaden rijden. Gehandicaptenvoertuigen zijn de enige voertuigen die mogen parkeren op het voetpad. Voor een gehandicaptenvoertuig hoeft ook geen parkeergeld te worden betaald.