Dierenbescherming: Verburg toont geen lef

12/10/2007 11:31



Ned. Ver. tot Bescherming van Dieren



Den Haag, 12 oktober 2007 - De Dierenbescherming vindt de nota 'Dierenwelzijn' van landbouwminister Verburg teleurstellend en weinig vernieuwend. "Na de hoopvolle passage over dierenwelzijn in het regeerakkoord blijkt de uitwerking in deze nota weinig omvattend en op onderdelen zelfs rampzalig voor miljoenen dieren", zegt directeur Frank Dales van de Dierenbescherming. "Ik werk hier een half jaar en begrijp nu dat LNV staat voor 'Langzaam Naar Verbetering'. Ik zou liever zien: 'Lef Namens Verburg'".

Zijn organisatie doelt onder meer op het omzeilen van het verbod op de legbatterij per 2012, door een vermomde legbatterij te introduceren. "Het gaat hier om een doodordinaire legbatterij, waarin de minister zich dan een zitstokje en een stukje plastic gras voor de kip voorstelt", aldus Dales. De minister noemt deze nieuwe legbatterij verbloemend een 'verrijkte kooi'. Minstens zo desastreus noemt de Dierenbescherming het niet verbieden van de nertsenfokkerij.

"De nota is absoluut niet vernieuwend te noemen", stelt Dales. Daar waar de minister enige daadkracht aan de dag legt op het gebied van de gezelschapsdieren, schiet volgens de Dierenbescherming het beleid van de bewindsvrouwe op het gebied van de veehouderij ernstig tekort. "Natuurlijk zijn wij blij met de door ons al jarenlang bepleitte verplichte chip voor honden. De urgentere noodzaak om hetzelfde te doen bij katten ziet de minister blijkbaar niet. Onze asielen staat het water aan de lippen als het om katten gaat".

Zelfregulering blijft met de nota Dierenwelzijn het toverwoord in Den Haag. Daar waar de overheid zichzelf degradeert tot toeschouwer, blijft de slager zijn eigen vlees keuren, zo stelt de Dierenbescherming.

Het valt de Dierenbescherming op dat het beleid van minister Verburg in essentie niet afwijkt van haar voorganger Veerman, die de geschiedenisboeken is ingegaan als dieronvriendelijkste minister. Verburg laat netjes de oren hangen naar de Europese middelmaat en noemt dat "level playing field". "Economische motieven zijn leidend en dierenwelzijn lijkt wederom kind van de rekening" concludeert Dales. "Ik zie vooral logische stappen in sectoren die economisch minder relevant zijn, zoals een voorgesteld onderzoek naar het welzijn van circusdieren, maar het zetten van stappen in andere sectoren wordt vooral in eerste instantie aan marktpartijen overgelaten".

Het beleid van de overheid op het gebied van dierenwelzijn begint langzaam zorgwekkende contouren te krijgen. "Na lezing van de concept-wet Dieren in augustus en bijvoorbeeld het spoeddebat over de jacht deze week - waarin een kamermeerderheid lijnrecht tegenover de minister staat - zijn we weinig hoopvol gestemd", verzucht Dales.

Van vele maatregelen is het de Dierenbescherming vooralsnog niet duidelijk binnen welke termijn ze gerealiseerd moeten zijn. De Dierenbescherming wacht de nadere uitwerking van de plannen af en doet intussen een dringend beroep op de Tweede Kamer om het ergste onheil in de nota zeer snel te keren.

(einde bericht)





http://www.dierenbescherming.nl