PvdA Rotterdam


PvdA blij met goedkope inburgeringscursus voor verplichte inburgeraars

Do 11 Okt 2007 - Redactie

Niet langer hoge kosten, slechts een eigen bijdrage

In Rotterdam komen met ingang van 1 november 2007 zowel mensen die verplicht moeten inburgeren als vrijwillige inburgeraars in aanmerking voor een cursus waarvoor alleen een eigen bijdrage (270 euro) wordt gevraagd. Dit scheelt een grote groep inburgeraars duizenden euros. Raadslid Wijntuin (PvdA): "Wij zijn blij met de inzet van de minister en dat Rotterdam deze ruimte oppakt, maar we zullen kritisch blijven volgen hoe dit in de praktijk uitpakt."

Minister Vogelaar (PvdA) liet weten dat gemeenten voortaan zelf mogen bepalen welke inburgeraars een gemeentelijke cursus krijgen aangeboden. In Rotterdam komen met ingang van 1 november 2007 zowel mensen die verplicht moeten inburgeren als vrijwillige inburgeraars in aanmerking voor een cursus waarvoor alleen een eigen bijdrage (270 euro) wordt gevraagd. Dit scheelt een grote groep inburgeraars duizenden euros. Rotterdam maakt daarmee gelukkig snel gebruik van de ruimte die Minister Vogelaar biedt in de uitvoering van de Wet Inburgering. Tot op heden mocht de gemeente Rotterdam deze goedkope cursus alleen aan vrijwillige inburgeraars aanbieden. PvdA-raadslid Peggy Wijntuin kaartte de problemen rond de inburgering in Rotterdam al meerdere keren aan. Wijntuin: "Wij zijn blij met de inzet van de minister en dat Rotterdam deze ruimte oppakt, maar we zullen kritisch blijven volgen hoe dit in de praktijk uitpakt."

Werving van inburgeraars blijft achter
De inburgering stagneert. Er zijn volle wachtlijsten en lege klaslokalen. De Wet Inburgering werd op 1 januari 2007 van kracht. Maar de wethouder had veel tijd nodig voor de voorbereiding en de werving van cursisten startte in Rotterdam pas in juni 2007. In september stelde Wijntuin het achterblijven van de werving aan de orde in de gemeenteraad. Als voornaamste oorzaak van de stagnatie werd de hoge mate van bureaucratie die de wet veroorzaakt genoemd. Dat kan en mag niet. De minister heeft beloofd dit aan te pakken en de wethouder heeft gezegd dat in Rotterdam de intake wordt verkort. Dat werd dus tijd. Aan bureaucratie hebben we niets.
Het is onze ambitie om nog meer mensen via taal en inburgering aan de stad te binden. Met 4 x 5000 mensen die er aan meedoen, blijft er immers nog steeds een hele grote groep Rotterdammers over aan wie we niets te bieden hebben.

Onderzoek naar drempels
De gemeente Rotterdam gaat ook onderzoeken welke factoren de drempel verhogen om een cursus te volgen. Mocht bijvoorbeeld blijken dat de eigen bijdrage een drempel oplevert dan volgen maatregelen. Dat wordt in november 2007 bekend.