Gemeente Wageningen

Gemeenteraad Wageningen stelt geld beschikbaar voor noodopvang Generaal Pardon

In Wageningen worden door stichting Ons Pardon en stichting Vluchteling Onder Dak asielzoekers opgevangen, die naar verwachting in aanmerking komen voor het Generaal Pardon. In afwachting van de toekenning van de pardonregeling en daarmee van de verblijfsvergunning, komen deze mensen nog niet in aanmerking voor regulier werk of voor een uitkering. Dit betekent dat zij niet zelf in hun onderhoud kunnen voorzien.

Voor een deel van de doelgroep (72 volwassenen en 24 kinderen) verstrekken de stichtingen financiële noodhulp. De kosten voor noodhulp worden geheel bekostigd uit giften van particulieren, kerken en fondsen. De stichtingen hebben aangegeven dat zij aan de grenzen van hun financiële mogelijkheden zijn geraakt. Dit zou betekenen dat zij geen noodhulp meer kunnen verlenen. Om deze reden heeft de raad, op voorstel van het college, besloten om een bedrag ad EUR 73.240,= vrij te maken voor subsidieverlening. De subsidie is bestemd voor noodhulp aan inwoners van de gemeente Wageningen die in aanmerking komen voor het Generaal Pardon en cliënt zijn van Ons Pardon of Vluchteling onder Dak.

'De subsidie zal worden verleend onder voorwaarde dat stichting Ons Pardon zorgdraagt voor een sluitende boekhouding van de verstrekte noodhulp', licht wethouder Henk Slegten toe. 'Voor de personen die na toekenning van de verblijfsvergunning in aanmerking komen voor een bijstandsuitkering, zal de verstrekte noodhulp worden verrekend met de uitkering'.

De gemeenteraad en het college menen met dit besluit een oplossing te hebben gevonden voor de financiële problematiek van de asielzoekers in Wageningen die in aanmerking komen voor het Generaal Pardon. Dit geldt voor de periode tot 1 januari 2008.

Het college zal op verzoek van de gemeenteraad op korte termijn een voorstel aanbieden over de uitvoering van het pardon na 1 januari 2008.