Vereniging Natuurmonumenten


NATUURMONUMENTEN LEGT REPTIELENCORRIDOR AAN IN BERGHERBOS 11-10-2007

In het Bergherbos in Montferland is Natuurmonumenten gestart met de aanleg van een speciale corridor voor reptielen. De corridor bestaat uit een smalle open verbindingsstrook waarover de reptielen zich kunnen verplaatsen, met daarin opgenomen een aantal grotere open ruimtes die dienen als leefgebied. Door de aanleg van de reptielencorridor worden de heideterreintjes op de Hulzenberg verbonden met de weide bij het waterpompstation aan de Beekseweg.

Werkzaamheden
Tussen de verschillende al aanwezige heideterreintjes, graslanden en voormalige kapvlakten kapt Natuurmonumenten bomen en struiken in een strook van 20-30 meter breed. Voor de reptielen worden stukken heide geplagd die dienen als eiafzetplek en nieuwe takkenhopen aangelegd als verblijf- of schuilplaats. Het werk is eind december 2007 klaar

Verbeteren leefgebied
Momenteel leven in het Bergherbos op de kleine heideveldjes van de Hulzenberg en de Galgenberg zandhagedissen, hazelwormen en gladde slangen in geïsoleerde populaties. De werkzaamheden zorgen ervoor dat het bestaande leefgebied van deze reptielen wordt verbeterd en vergroot en dat de reptielen andere geschikte leefgebieden kunnen bereiken. Door de werkzaamheden van Natuurmonumenten ontstaat een gezonde en levenskrachtige populatie reptielen in de toekomst.

Reptielen belangrijke schakel in de kringloop Reptielen hebben een belangrijke functie in de natuur; zij zorgen voor een goede balans in het insectenleven en zijn ook een voedingsbron voor bijvoorbeeld de egel en de hermelijn. Het uiteindelijke resultaat is behalve voor reptielen ook voor andere diersoorten, die van open ruimten in het bos gebruik maken, heel gunstig.

Dankzij een subsidie van het ministerie van LNV in het kader van het soortenbeleid kan Natuurmonumenten deze werkzaamheden uitvoeren.